Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Singura aplicaţie gratuită care vine în sprijinul victimelor violenţei domestice, folosită de aproximativ 88.000 de ori în România, de la lansare

IGPR
sigla politia romana

Peste 63.000 de persoane din România se protejează de violenţa domestică şi folosesc activ Bright Sky RO, arată Poliţia Română. De la lansarea aplicaţiei, în mai 2020, şi până în prezent, aceasta şi pagina web asociată au fost utilizate de aproape 88.000 de ori de victime ale violenţei domestice, preponderent femei, dar şi bărbaţi şi copii, sau de către cei care aleg să ajute în astfel de situaţii. Secţiunea în care sunt explicate formele de abuz rămâne cea mai utilizată din aplicaţie, cu peste 10.000 de accesări, potrivit news.ro

”Fenomenul violenţei domestice este în continuă creştere pe teritoriul ţării noastre. În perioada ianuarie-aprilie 2023, în România au fost emise 4.075 de ordine de protecţie provizorii, cu 3,7% mai multe faţă de primele 4 luni ale anului trecut, arată datele Poliţiei Române. Bright Sky RO este singurul instrument digital, gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenţei domestice din România. Din luna martie 2023, Bright Sky Ro include şi un ghid de prevenţie a fenomenului traficului de persoane, elaborat în parteneriat cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care conţine informaţii despre cum se manifestă acest fenomen, cine poate deveni victimă, cum se poate proteja aceasta de traficanţi şi unde poate solicita ajutor”, arată Poliţia Română, luni, într-un comunicat de presă.
Cele mai accesate funcţii ale aplicaţiei rămân: ghidurile (în special formele de abuz şi ghidul de siguranţă online), chestionarul de evaluare a siguranţei într-o relaţie şi funcţia de căutare a celui mai apropiat serviciu de asistenţă şi suport.
Bright Sky RO permite apeluri rapide către servicii de asistenţă. De la lansare, 417 persoane au sunat la 112 şi au găsit sprijin, direct prin intermediul aplicaţiei. Funcţia ”Jurnalul meu”, prin care pot fi trimise poze, videoclipuri sau fişiere audio în mod sigur, fără riscul de a fi vizualizate de alte persoane, a fost utilizată de 823 de ori. Materialele încărcate aici pot fi folosite ulterior ca dovezi, pentru a documenta abuzurile în faţa organelor de anchetă sau în instanţele de judecată.
”Este important ca tot mai mulţi oameni să acceseze aplicaţia. Bright Sky RO are o puternică latură de educare şi este utilă pentru fiecare dintre noi. Cu ajutorul ei putem învăţa mai multe despre abuz şi formele în care acesta poate fi uneori ascuns sau de acceptat. Inclusiv pe mine m-a ajutat aplicaţia să înţeleg ce aş putea să fac pentru cineva aflat într-o relaţie abuzivă. Aplicaţia te învaţă să nu judeci victima, ci să stai să o asculţi, să vezi cum ai putea să o ghidezi. Dar cel mai important este că victima află, concret, care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze atunci când se decide să iasă dintr-o relaţie abuzivă. Mai mult decât atât, victima găseşte aici sprijin direct la autorităţi şi servicii de asistenţă. Totul într-un mod sigur pentru ea“, a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România, citată în domunicat.
În cadrul proiectului Bright Sky, în noiembrie 2022, a fost lansată şi o campanie naţională de prevenire a violenţei domestice, coordonată şi derulată de Poliţia Română.
”Prevenirea violenţei domestice reprezintă o prioritate pentru Poliţia Română. În cadrul acestei campanii cu o durată de 100 de zile au fost organizate 270 de acţiuni cu grupuri ţintă în mediul urban şi 152 în mediul rural, activităţi ample de prevenire, cu peste 17.000 de beneficiari. Dorim să diversificăm modalităţile de transmitere a mesajelor şi să ne orientăm şi spre viitori profesionişti care vor lucra cu victimele violenţei domestice, să informăm tânăra generaţie de medici, jurişti şi asistenţi sociali. De aceea, vom continua şi în acest an să ne adresăm potenţialelor victime, dar şi studenţilor şi masteranzilor şi să lărgim aria parteneriatelor în acest domeniu. Îi invităm alături de noi pe toţi cei care doresc să schimbe mentalităţi, să promoveze drepturi egale pentru toţi cetăţenii, indiferent de sex, nivel de educaţie sau vârstă, situaţie matrimonială sau materială”, a declarat Sorin Stănică, director al Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.
Potrivit datelor Poliţiei Române, în România, în primele 4 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor din sfera violenţei domestice o au faptele de ”lovire sau alte violenţe” – 61%, urmate de ”ameninţare” – 11% şi ”abandon de familie” – 9%.
Începând cu 1 octombrie 2022, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcţional în municipiul Bucureşti şi judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecţie provizoriu, ordinului de protecţie şi ordinului european de protecţie.
Aplicaţia Bright Sky RO a fost lansată de Fundaţia Vodafone România, în parteneriat cu Poliţia Română (prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii), Asociaţia Necuvinte şi Asociaţia Code for Romania, în luna mai 2020.
Bright Sky este o iniţiativă internaţională a Fundaţiei Vodafone Grup şi, pe lângă România, funcţionează în prezent în alte 12 ţări: Marea Britanie, Irlanda, Cehia, Italia, Grecia, Albania, Ungaria, Luxemburg, Portugalia, Noua Zeelandă, Africa de Sud şi Statele Unite ale Americii. La nivel global, peste 740.000 de utilizatori au accesat aplicaţia sau varianta web a acesteia.
Aplicaţia este disponibilă, gratuit, în App Store şi Google Play Store, în limbile română, engleză şi maghiară, şi în versiunea web Bright Sky (bright-sky.org).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.