Singura ciocolată care îmbunătățește performanța cognitivă (studiu)
Consumul de extract de ciocolată poate reduce probabilitatea tulburărilor cognitive asociate cu demența, au descoperit reprezentanții Universității din Massachusetts, se arată în Jurnalul American de Nutriție Clinică (AJCN).
Studiul a implicat 600 de adulți în vârstă de 60 de ani și peste, cu un risc crescut de a dezvolta demență. Jumatate dintre participanti au consumat 500 de miligrame de ciocolată neagră cu extract de cacao adaugat timp de doi ani, în timp ce cealaltă jumatate a luat un placebo. Participanții au fost supuși unei serii de teste cognitive și psihologice înainte și după studiu.
Ce arată rezultatele?
Rezultatele au arătat că extractul de cacao nu a avut un efect pozitiv asupra funcției cognitive la adulții în vârstă care au urmat o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, participanții cu obiceiuri alimentare "proaste" care au consumat ciocolată au prezentat unele îmbunătățiri ale testelor cognitive.
Oamenii de știință susțin că acest efect se datorează prezenței flavanolilor în cacao. Se crede că aceste substanțe conțin antioxidanți cu proprietăți antiinflamatorii. Un flavanol deosebit de valoros, epicatechina, prezent în cacao, este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce inflamația și degenerarea creierului.