Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Singurul producător de tramvaie din România este EXCLUS de la cea mai mare licitaţie de profil din ţară

Inquam Photos / George Calin
coada tramvaie

Astra Vagoane Călători, singurul producător de tramvaie din România, este exclus din start de la cea mai mare licitaţie de profil din ţară. Astfel, compania nu poate participa la procedura pentru achiziţia a 100 de tramvaie în Capitală, din cauză că Primăria Bucureşti impune ofertaţilor o cifră de afaceri medie pe ultimii trei ani de minim 280 milioane de lei, adică peste patru ori mai mare decât cea a firmei din Arad, potrivit economica.net.

Primăria Muncipiului Bucureşti a publicat la începutul lunii decembrie anunţul pentru achiziţia a 100 de tramvaie, valoarea estimată a contractului fiind de 845,68 milioane de lei, fără TVA.

Una dintre condiţiile pentru participare la licitaţie este ca "media cifrei de afaceri anuale a ofertantului pe ultimii 3 ani (2015, 2016, 2017) să fie de minim 280.000.000 lei."

Conform datelor de la Ministerul Finaţelor Publice, Astra Vagoane Călători a obţinut în anii menţionaţi cifre de afaceri de 96 milioane de lei, 60 de milioane de lei, respectiv 41 de milioane de lei.

Astfel, singurul producător autohton de tramvaie este exclus din start de la cea mai mare achiziţie de tramvaie din ţară.

Contactaţi de către Economica.net, reprezentanţii Astra Vagoane Călători au spus că nu pot face deocamdată niciun comentariu. "Analizăm condiţiile şi caietul de sarcini şi vom lua ulterior o decizie", au spus aceştia.

La rândul său, Primăria Municipiului Bucureşti a transmis că nu poate oferi detalii şi clarificări privind această procedură, având în vedere faptul că licitaţia privind achiziţionarea a 100 de tramvaie a fost publicată în SICAP, iar procedura pentru desemnarea câştigătorului este în derulare.

"Singura informaţie pe care o poate oferi în acest moment Primăria Capitalei este aceea că documentaţia pentru organizarea licitaţiei a fost verificată şi validată de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, prin urmare întruneşte toate condiţiile unei licitaţii publice transparente", au spus reprezentanţii PMB.

Pentru a participa la licitaţie, companiile trebuie să depună de asemenea documente din care să reiasă că au livrat/furnizat produse similare cu cele care fac obiectul achiziţiei, la nivelul unuia sau mai multor contracte în valoare cumulată de minim 28.000.000 lei, cu indicarea datelor şi a beneficiarilor publici sau privaţi.

Citește și: Marian Godină a comis-o: Prins cu 113 km/h în localitate, polițistul a rămas fără permis

Oferta trebuie să conţină cinci variante de design şi toate tramvaiele vor fi fabricate de acelaşi producător sub aceeaşi marcă. De asemenea, ofertantul trebuie să prezinte şase planuri de vopsire monocoloră pentru tramvaie şi anume alb, orange, roşu, galben, verde şi albastru, însoţite de câte şapte nuanţe.

Potrivit caietului de sarcini, bicicliştii vor avea posibilitatea să urce bicicletele în noile tramvaie, care vor avea două locuri pentru depozitarea acestora. Transportul biciletelor se va realiza printr-un sistem de prindere rabatabil la capătul vehiculului, la ultima uşă dublă.

Tramvaiele trebuie să aibă 36 de metri, podeaua coborâtă integral şi cinci uşi duble. Contractul include, de asemenea, piesele de schimb, consumabilele, serviciile de punere în funcţiune, servicii de întreţinere, service şi remedierea defecţiunilor pe perioada garanţiei. Totodată, câştigătorul va asigura şi şcolarizarea personalului care va opera tramvaiele.

Pentru reglarea temperaturii la interior, vehiculele vor utiliza iarna un sistem de încălzire care va realiza o temperatură de minim 10 grade în maxim jumătate de ora când afară vor fi -20 de grade Celsius. Pe timp de vară, sistemul de ventilaţie forţată va înlocui volum de aer de la interior în maxim 15 minute şi va intra automat în funcţiune cu un termostat reglabil, fixat la 24 de grade Celsius. De asemenea, tramvaiele vor avea senzori de temperatură.

Termenul limită de depunere a ofertelor este data de 14 februarie 2019, aceastea urmând să fie evaluate pe 14 iulie 2019. Potrivit anunţului publicat în sistemul electronic de achiziţii, criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preţ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.