Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sinn Fein anunță că vor avea loc noi tratative privind formarea guvernului nord-irlandez

Operation World
Irlanda de Nord UK

Lidera partidului naţionalist Sinn Fein, Mary Lou McDonald, a anunţat joi că vor avea loc mai multe tratative cu privire la formarea unui nou guvern nord-irlandez în care puterile sunt împărţite (între unionişti şi naţionalişti, n.r.), după ce miercuri Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP) indicase un eşec al negocierilor, transmite Reuters. ''Vor mai avea loc discuţii? Categoric da. Unde - nu pot şti sigur'', a declarat McDonald în faţa presei, conform Agerpres.

Lidera DUP, Arlene Foster, a anunţat miercuri seară eşecul discuţiilor consacrate formării unui nou guvern delegat la Belfast, din cauza disputei privind drepturile vorbitorilor de limbă gaelică. La scurt timp, DUP a fost acuzat de Sinn Fein că este principalul vinovat pentru eşecul tratativelor.

Începând din ianuarie anul trecut, Irlanda de Nord nu are un guvern delegat, ceea ce a sporit şansele plasării provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei, pentru prima dată în ultimii zece ani.

Marea Britanie a fost nevoită să impună un buget privind Irlanda de Nord - primul pas către plasarea provinciei britanice sub administrarea directă a guvernului de la Londra - întrucât până la 6 noiembrie anul trecut la Belfast nu a fost format un nou guvern în care puterile sunt împărţite.

Acordul de pace din 1998, care a pus capăt violenţelor interconfesionale ce durau de 30 de ani în Irlanda de Nord, a instaurat un mod de guvernare comun între unionişti şi naţionalişti, însă demisia în ianuarie 2017 a vicepremierului Martin McGuinness a distrus coaliţia respectivă. În trecut, guvernarea din Irlanda de Nord a trebuit să fie suspendată în mai multe rânduri de către Londra, ultima oară în 2007.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.