Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: 100 de kilometri pătraţi eliberaţi din mâinile SI în nordul ţării (militari americani)

raqqa siria

Rebelii sirieni care încearcă să elibereze din mâinile grupării Statul Islamic (SI) oraşul strategic Manbij, aflat în nordul Siriei, au cucerit până în prezent aproape 100 de kilometri pătraţi de teren, potrivit unui purtător de cuvânt militar american, citat de AFP.

"De la începutul ofensivei pe 30 mai, cu sprijinul a peste 55 de lovituri aeriene ale coaliţiei" internaţionale conduse de Washington, forţele rebele au câştigat aproape "100 de kilometri pătraţi de teren" la vest de Eufrat, a declarat vineri colonelul Pat Ryder, un purtător de cuvânt al CENTCOM, comandamentul militar american în Orientul Mijlociu. 

"Au întâmpinat o puternică rezistenţă din partea SI, ceea ce era de aşteptat", însă "continuă să avanseze", a adăugat el. 

Oraşul Manbij este situat pe un drum care face legătura între Raqqa, bastionul grupării Statul Islamic în Siria, şi frontiera cu Turcia. 

Cucerirea oraşului ar permite să se taie această arteră "crucială", utilizată de SI pentru a transporta "luptători, armament, finanţe, aprovizionare" între graniţa turcă şi Raqqa, a explicat purtătorul de cuvânt. 

Potrivit aceleiaşi surse, ofensiva asupra Manbij este desfăşurată de circa 3.000 de combatanţi arabi locali, cu sprijinul a peste 500 de miliţieni kurzi. 

"Ei sunt din regiune şi vor să elibereze oraşul din mâinile SI", a declarat colonelul Pat Ryder. 

De la declanşarea ofensivei împotriva SI în Siria în septembrie 2014, Statele Unite caută să găsească grupuri arabe pentru a duce pe teren ofensiva împotriva grupării jihadiste. 

Până în prezent, încercările s-au dovedit un eşec, iar o victorie a grupurile arabe la Manbij ar reprezenta un succes binevenit pentru administraţia Obama. 

Forţele speciale americane desfăşurate în nord-estul Siriei consiliază rebelii implicaţi în ofensiva de la Manbij, dar rămân la nivelul "comandamentului" operaţiunii, fără să se implice direct în lupte, a subliniat purtătorul de cuvânt.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.