Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria acuzată de statele occidentale că ar deține arme chimice

blacknesc.ro
siria israel golan

Statele occidentale au avertizat că Siria ar putea încălca o interdicţie privind armele chimice, cu prilejul unei reuniuni a consiliului executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de marţi, relatează dpa, potrivit agerpres.ro.

Sabine Noelke, reprezentanta permanentă a Canadei la OIAC, a vorbit despre "dovezi tot mai clare privind declaraţii deliberat false ale Siriei, distrugerea unor posibile probe şi probabilitatea alarmantă ca Siria să continue să posede substanţe chimice din categoria 1".

Citește și: Avertismentul medicilor: NU consuma castraveți murați dacă suferi de aceste boli

Printre substanţele din această categorie se află gazul sarin şi gazul muştar. Potrivit unui raport al OIAC, urme de substanţe din categoria 1 au fost descoperite într-un centru de cercetare din Siria.

O echipă de evaluare a mai "observat absenţa rămăşiţelor echipamentelor de producţie şi muniţiilor chimice distruse", în pofida faptului că guvernul sirian a promis că va păstra astfel de dovezi pentru inspecţii viitoare, potrivit raportului.

Citește și: Gabriela Firea, mesaj pentru urechile fine din politică, la externarea din spital: Nu mor caii când vor câinii

Directorul general al OIAC, Fernando Arias, a declarat consiliului executiv că Siria a refuzat intrarea în ţară a unui inspector al OIAC.

Trimisul Marii Britanii la OIAC, Peter Wilson, a criticat comportamentul "total inacceptabil" al Siriei. "În mod tragic, ameninţarea utilizării armelor chimice în Siria rămâne foarte reală", a adăugat el.

Citește și: ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni - Plouă zi de zi, scăpăm temporar de caniculă

Siria s-a alăturat Convenţiei privind armele chimice în 2013 şi este obligată, în conformitate cu acest acord, să distrugă întregul său stoc de arme chimice.

Totuşi, au existat mai multe atacuri care au implicat arme chimice în ţara răvăşită de război de atunci, de care au fost acuzate atât regimul, cât şi forţele rebele.

Siria nu este membră a Consiliului executiv al OIAC, notează dpa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.