Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Bashar al-Assad consideră acuzaţiile de atac chimic la Douma drept o 'farsă'

facebook.com
Bashar al-Assad

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a calificat drept o 'farsă' acuzaţiile privind un atac chimic al regimului asupra bastionului rebel Douma în aprilie, într-un interviu publicat joi de cotidianul grec Kathimerini, informează AFP, conform agerpres.ro

Liderul sirian a apreciat că aceste acuzaţii 'sunt o farsă, o piesă de teatru foarte simplă, doar pentru a ataca armata siriană' şi a 'ridica moralul teroriştilor', aşa cum îi numeşte Bashar al-Assad pe rebelii care luptă împotriva regimului său. 

Potrivit lui, 'SUA, Franţa şi Marea Britanie şi aliaţii lor care vor să destabilizeze Siria au pierdut unul din atuuri', când rebelii au pierdut bătălia la mijlocul lunii aprilie. 

El susţine că ţara sa 'nu mai are arsenal chimic' din 2013 şi apreciază că dacă un atac chimic ar fi avut loc în zonă 'ar fi trebuit să existe sute sau chiar mii de victime' şi 'nu 45', aşa cum au raportat echipele de salvare. Al-Assad a spus că nu înţelege de ce regimul ar fi utilizat armele chimice numai la 'finalul bătăliei', în condiţiile în care i se reproşează că a recurs la clor pentru a-i scoate pe rebelii ascunşi în reţeaua de tuneluri subterane din Douma. 

Liderul de la Damasc a calificat înregistrările făcute de echipele de salvare la faţa locului drept un 'fals' ('fake'), subliniind că presupusul atac pare că a 'ucis doar copii şi femei', în timp ce 'medicii şi infirmierele, confruntate cu o atmosferă chimică, fără îmbrăcăminte de protecţie, sunt în stare bună', iar victimele îşi 'revin doar spălându-se cu apă'. 

Aceste filmuleţe video au fost realizate de Căştile albe, a spus el, referindu-se la echipele de voluntari 'finanţate de Foreign Office britanic'. 

Bashar al-Assad asigură 'că nu are niciun indiciu despre ceea ce s-a întâmplat' în realitate în acea zi la Douma, oraş situat în enclava rebelă Ghouta orientală, la est de Damasc, evocând posibilitatea unui atac chimic deliberat al rebelilor sau o explozie, 'ori că nu a existat niciun atac'. 

Experţi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) s-au deplasat în Siria la 14 aprilie, la şapte zile după presupusul atac chimic, dar n-au putut să ajungă la Douma decât o săptămână mai târziu din motive de securitate. 

OIAC a anunţat vineri că experţii săi au finalizat prelevarea de probe, a căror analiză va lua 'cel puţin între trei şi patru săptămâni', una din măsuri vizând şi exhumarea unor victime.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.