Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Bashar Al-Assad poate rămâne până la instalarea unui guvern de tranziţie (ministru saudit)

Bashar Al-Assad va putea rămâne la putere în timpul formării unei autorităţi guvernamentale de tranziţie în Siria, însă va trebui să plece atunci când această instanţă va fi în funcţiune, a avertizat luni ministrul saudit de externe, citat de AFP. 

"După formarea unui consiliu guvernamental, Bashar Al-Asaad va trebui să plece", a declarat Adel Al-Jubeir în cursul unei conferinţe de presă, organizată la Riad cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier. 

Demnitarul saudit a adăugat că Al-Assad va putea rămâne la putere în timpul formării unei autorităţi de tranziţie, "dar, imediat ce aceasta va fi pregătită să guverneze, nu va mai exista niciun rol pentru el". 

"Că este astăzi, peste o săptămână sau peste o lună, poporul sirian va trebui să decidă, dar este clar de la declanşarea conflictului că Bashar Al-Assad nu are niciun viitor în Siria", a adăugat Adel Al-Jubeir, a cărui ţară oferă sprijin unor grupări rebele din Siria. Iranul, marele adversar regional al Arabiei Saudite, sprijină la rândul său regimul sirian, care primeşte, de asemenea, ajutor din partea Rusiei. 

"Pe termen lung, nu poate să existe o soluţie cu Al-Assad", a declarat şi Frank-Walter Steinmeier, aflat într-un turneu în Orientul Mijlociu având pe agenda discuţiilor în special conflictul din Siria. 

În opinia sa, reglementarea conflictului sirian "nu a devenit mai uşoară odată cu implicarea militară a Rusiei", de la sfârşitul lunii septembrie. 

Ideea unei autorităţi guvernamentale de tranziţie, dotată cu puteri depline care să pregătească alegeri în Siria, a fost aprobată de marile puteri în iunie 2012 cu prilejul conferinţei internaţionale asupra Siriei, numită Geneva I. 

Conflictul sirian a făcut din 2011 peste 250.000 de morţi şi a antrenat deplasarea a peste 11 milioane de persoane, dintre care aproape patru milioane au fugit din ţară, contribuind la alimentarea unei crize migratorii fără precedent în Europa de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.