Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria este în pericol: Precizările ONU despre un nou RĂZBOI

Middle East Monitor
armata siriana

Emisarul ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a avertizat miercuri în Consiliul de Securitate asupra 'pericolului iminent de escaladare' în nord-vestul Siriei, după recentele declaraţii ale Turciei şi Rusiei, informează AFP.

'Nu pot să raportez niciun progres de a se pune capăt violenţelor în nord-vest sau de relansare a procesului politic', a declarat el în cursul unei reuniuni lunare a Consiliului de Securitate cu privire la Siria, informează agerpres.ro.

Citește și: Moise Guran iese la atac: Așa greu de spus devine adevărul, atunci când intri la guvernare?

În pofida schimburilor intense, 'niciun acord' nu a intervenit între Moscova şi Ankara, dimpotrivă recentele declaraţii 'sugerează un pericol iminent de escaladare', a adăugat emisarul.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a atras miercuri un avertisment sever din partea Moscovei după ce a ameninţat să lanseze 'în orice moment' o ofensivă militară în Siria împotriva forţelor regimului lui Bashar al-Assad în regiunea Idlib (nord-vest).

Citește și: Apropiatul lui Liviu Dragnea a făcut anunțul: Revine în Partidul Social Democrat!

O operaţiune militară turcă în regiunea siriană Idlib este doar o 'chestiune de timp', a declarat preşedintele turc, în timp ce discuţiile dintre Turcia şi Rusia nu au dus la niciun acord, potrivit Reuters.

Turcia a cerut Rusiei să-l constrângă pe Al-Assad să pună capăt ofensivei de la Idlib până la sfârşitul lunii, care a provocat un nou exod de civili spre frontierele turce, în condiţiile în care găzduieşte deja 3,6 milioane de sirieni pe teritoriul său.

Citește și: Ultimă oră! Decizia comisiilor reunite de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat cu privire la Violeta Alexandru

Adresându-se deputaţilor partidului său AKP, Recep Tayyip Erdogan a subliniat miercuri că Turcia este hotărâtă să facă din regiunea Idlib o zonă sigură 'cu orice preţ', chiar dacă discuţiile cu Rusia continuă.

'Turcia a făcut toate pregătirile pentru a-şi pune în aplicare propriile planuri operaţionale. Afirm că putem interveni în orice moment. Cu alte cuvinte, ofensiva la Idlib este doar o chestiune de timp', a reiterat Erdogan.

Citește și: Vești bune! Cresc salariile pentru anumiți români

La Moscova, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că o astfel de ofensivă ar fi cel mai rău scenariu posibil. El adăugat că Rusia şi Turcia rămân în contact pentru a evita o agravare a tensiunilor în regiunea Idlib.

Reamintind că circa 900.000 de persoane s-au strămutat din jurul Idlib, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, a precizat la rândul său că 'peste 500.000 dintre acestea sunt copii'.

Citește și: Marius Budăi, despre majorarea pensiilor: E o minciună gogonată

'Oamenii fug în condiţii îngrozitoare', a denunţat el.

Printre ţările membre care au intervenit pe acest subiect în Consiliul de Securitate, Germania i-a cerut secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să se implice personal pentru a pune capăt conflictului.

Aşa-numitul proces de la Astana (reunind Rusia, Turcia şi Iran) s-a încheiat, a subliniat Berlinul, susţinut pe acest subiect de Londra, în timp ce SUA şi-au exprimat sprijinul în favoarea Turciei, membră a NATO şi care îşi asumă, potrivit Washingtonului, o pondere considerabilă în primirea a milioane de refugiaţi sirieni.

Citește și: ANAF a făcut anunțul! Proiectul va fi finalizat la sfarșitul lunii- Ce modificări se aduc .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.