Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: În cursul luptelor a fost utilizat gaz muştar (OIAC)

chimic siria

Experţi în arme chimice au ajuns la concluzia că în timpul luptelor care au avut loc în luna august în Siria între grupări rebele a fost folosit gaz muştar, au făcut cunoscut joi seară surse din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), potrivit AFP. 

Gazul a fost utilizat pe 21 august la Marea, un oraş din provincia Alep (nord), au precizat aceste surse, subliniind că pentru prima dată a fost confirmată folosirea iperitei (gazului muştar) în ţară. 

"Am confirmat faptele, însă nu am stabilit vinovaţii", a ţinut să menţioneze o sursă. 

Un raport confidenţial pentru moment a fost trimis statelor membre ale OIAC, care trebuie să se reunească la sfârşitul lui noiembrie la sediul organizaţiei, la Haga. 

Militanţi sirieni şi ONG-uri medicale au atras atenţia la sfârşitul lunii august că un atac cu arme chimice a afectat zeci de persoane în acest oraş. 

Organizaţia Medici fără Frontiere (MfF) a anunţat la acea dată că a avut sub îngrijire patru membri ai aceleiaşi familii. Potrivit pacienţilor internaţi într-un spital sub protecţia MfF la Alep, un proiectil le-a lovit locuinţa şi, "după explozie, un gaz galben s-a răspândit în încăpere". 

Conform militanţilor prezenţi la locul faptelor, peste 50 de obuze au fost lansate în acea zi asupra oraşului de către gruparea Statul Islamic. 

Iperita este un gaz asfixiant folosit pentru prima dată de germani la Ypres, în Belgia, în 1917. El a fost scos în afara legii de ONU în 1993. 

Acuzaţiile legate de utilizarea armelor chimice de către gruparea Statul Islamic s-au înmulţit în ultimele luni în Irak, dar şi în Siria, reaminteşte AFP.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.