Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Israelul vede în Rusia un actor 'pragmatic' (Avigdor Lieberman)

trend
Avigdor Lieberman

Prezenţa Rusiei în Siria nu deranjează Israelul, pentru că Moscova este un actor "pragmatic" cu care este întotdeauna posibil să închei un acord, a afirmat vineri la Washington ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, citat de AFP.

"Este important de înţeles că ruşii sunt nişte actori foarte pragmatici", a declarat Avigdor Lieberman, întrebat cu prilejul unui forum organizat de Washington Institute for Near East Policy despre alianţa actuală dintre Moscova şi Teheran în Siria.

"În cele din urmă, sunt oameni rezonabili, este posibil să închei acorduri cu ei şi noi înţelegem interesele lor", a adăugat ministrul, de origine rusă.

"Interesele lor sunt foarte diferite de interesele noastre, dar le respectăm priorităţile", a adăugat el. "Încercăm să evităm fricţiunile directe şi tensiunile", a adăugat demnitarul israelian.

Armata rusă dispune de o bază aeriană la Khmeimim, în nord-vestul Siriei, şi instalaţii portuare la Tartous, în vestul ţării, de mai multe decenii.

Prezenţa rusă în Siria însă "nu ne priveşte", a subliniat ministrul israelian al apărării. "Tot ce dorim este să ne protejăm propria securitate", a ţinut el să adauge.

Afirmaţiile lui Avigdor Lieberman au fost făcute la două zile după publicarea unui interviu pe site-ul de informaţii Ynet, în care el ameninţa Moscova că va ataca bateriile antiaeriene S-300 pe care Rusia ar putea să le furnizeze Siriei, dacă acestea ar urma să servească împotriva unor ţinte israeliene.

Moscova a semnat în 2010 un acord cu regimul preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, pentru livrarea de baterii de apărare antiaeriană S-300, dar Damascul nu a intrat încă în posesia acestui material, mai ales din cauza presiunilor israeliene, potrivit jurnalului rus Kommersant.

Ferindu-se să fie antrenat în conflictul sirian, Israelul a efectuat zeci de atacuri asupra unor poziţii ale regimului sau convoaie de arme prezentate ca originare din Iran şi destinate mişcării şiite libaneze pro-iraniene Hezbollah care îl sprijină pe Bashar Al-Assad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.