Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Sute de familii creştine fug din faţa jihadiştilor SI

siria

Sute de familii creştine au fugit dintr-un oraş din centrul Siriei în timp ce luptătorii grupării armate Statul Islamic (SI) se apropiau de acesta, au afirmat apărători ai drepturilor omului, sâmbătă, la prima aniversare a declanşării loviturilor aeriene contra SI în Irak, relatează Associated Press. 

Coaliţia condusă de Statele Unite a efectuat aproape 6.000 de bombardamente contra SI, extinzându-şi operaţiunile pentru a-i lovi şi pe extremiştii din Siria. Cu toate acestea, jihadiştii sunt în continuare în măsură să lanseze atacuri pe teritoriul pe care îl consideră "califatul" lor, ce se întinde în cele două ţări, în pofida unor succese repurtate de combatanţii kurzi şi forţele irakiene aliate. 

Sâmbătă, Osama Edward, directorul Reţelei asiriene pentru drepturile omului în Siria, a afirmat că "sute de familii" au fugit din oraşul creştin Sadad pentru a se îndrepta spre capitala Damasc sau spre Homs, oraş aflat sub controlul guvernului. 

"Oamenii din regiune trăiesc în frică", a adăugat Osama Edward, subliniind că creştinii se tem că vor avea aceeaşi soartă ca minoritatea yazidită din Irak. 

Militantul Bebars al-Talawy, stabilit în Siria, a afirmat că sâmbătă au avut loc lupte în apropierea oraşului Al Qaryatayn, la circa 25 de kilometri nord-vest de Sadad. Al Qaryatayn a fost cucerit joi de Statul Islamic. 

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), cu sediul la Londra, a subliniat că luptele de sâmbătă s-au concentrat în regiunea cuprinsă între Al Qaryatayn şi satul Mheen, care se află la jumătatea distanţei spre Sadad. 

OSDO a mai făcut cunoscut că trupele siriene au bombardat regiunea şi că avioane de război ale armatei guvernamentale au lansat mai multe lovituri aeriene în împrejurimile oraşului Al Qaryatayn. 

Potrivit militanţilor, cel puţin 230 de civili, printre care zeci de creştini, au fost prinşi de SI în regiunea Al Qaryatayn în cursul ultimelor zile. Unii dintre ei au fost eliberaţi, însă soarta majorităţii rămâne necunoscută.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.