Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sirian suspectat de crime de război, judecat în Olanda

judecator justitie

Avocaţii unui sirian acuzat de crime de război în Olanda pentru că ar fi participat la o execuţie în timpul războiului civil din Siria au negat luni apartenenţa clientului său la gruparea radicală Frontul al-Nusra, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Ahmad al Khedr, cunoscut şi ca Abu Khuder, este acuzat de crimă şi apartenenţă la o grupare teroristă conform legislaţiei olandeze privind jurisdicţia internaţională. El riscă o sentinţă maximă de închisoare pe viaţă, dacă va fi găsit vinovat.

Este pentru prima dată când un cetăţean sirian a fost inculpat pentru crime de război în conformitate cu legile din Olanda. Cazul împotriva lui Al Khedr este doar a doua situaţie în care o instanţă olandeză analizează crime comise în timpul războiului din Siria, cazul anterior vizând islamişti olandezi care au luptat în conflict.

Citește și: Rareș Bogdan, replică dură pentru Codrin Ștefănescu: ‘Nefericiților, acest popor a plătit cu sânge dreptul de a spune NU, de a spune JOS’

În vârstă de 47 de ani, Al Khedr s-a prezentat la o audiere pre-proces la un tribunal sub înaltă securitate în apropiere de aeroportul Schiphol.

Al Khedr ar fi condus un batalion cunoscut ca Ghuraba'a Mohassan ('Străinii lui Mohassan'), însă avocatul său a spus că el a minţit când i-a declarat unui jurnalist că a fost membru al Frontului al-Nusra.

"Nu era adevărat", a declarat Andre Seebregts în instanţă.

În schimb, procurorii susţin că inculpatul a participat la execuţia sumară a unui soldat sirian capturat în iulie 2012. Înregistrări cu execuţia au circulat pe internet, au spus ei.

Citește și: Ludovic Orban reacționează după declarațiile premierului: Trebuie să plece de la Palatul Victoria

Seebregts a precizat că Al Khedr a recunoscut că s-a aflat la locul execuţiei, dar a negat că a participat la crimă.

"Clientul meu se afla acolo pentru a întreba dacă ofiţerul ar putea fi dat la schimb pentru cei doi fraţi ai săi (care se aflau în arestul forţelor guvernului sirian)", a adăugat Seebregts.

Autorităţile olandeze spun că Abu Khuder, care a fost arestat în mai, se află în Olanda din 2014, unde a primit azil temporar. Acuzaţiile împotriva sa se bazează pe mărturii ale unor martori oferite de poliţia germană.

Următoarea audiere a fost stabilită pentru 18 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.