Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

"Sistemul medical a fost neglijat ani la rând și nu a existat o strategie de menținere a medicilor în țară" - Corina Crețu, pentru stiripesurse.ro/diaspora

Pro Romania
Pro Romania sigla

Europarlamentarul roman si fost Comisar european, Corina Cretu, ne-a raspuns la probabil cea mai arzatoare intrebare a momentului si anume:

Considerati ca romanii din diaspora ar trebui sa vina acasa in aceasta perioada, sau sa astepte pana se reglementeaza situatia?

"E o situație foarte delicată și cred că în această privință orice generalizare ar fi dăunătoare, pentru că situația fiecărui român din diaspora este unică. În primul rând, cred că tendința naturală a oricărui stat este aceea de a-i primi cu brațele deschise pe conaționalii aflați între granițele altei țări. Ca atare, cred că ar fi un gest nefiresc ca cineva să le ceară românilor să rămână în străinătate dacă ei se simt mai în siguranță acasă. Problema este alta: sistemul medical a fost neglijat ani la rând și nu a existat o strategie de menținere a medicilor în țară. Ar fi fost o situație mult mai bună dacă statul român ar fi creat condițiile ca cele peste 10.000 de cadre medicale care lucrează în străinătate, care sunt apreciate și respectate pentru profesionalismul lor să nu fi fost nevoite să părăsească țara (doar în Germania și Franța sunt peste 7000 de români care lucrează în sistemul medical). Dar, așa cum se vede, nu doar România are o capacitate limitată de tratare a pacienților. Se fac eforturi pentru sporirea numărului de paturi în spitale, se pregătesc spitale-suport, dar capacitatea este limitată. Indiferent de unde ar veni acești pacienți, un număr prea mare de persoane infectate riscă să paralizeze sistemul medical românesc, deja aflat într-o situație dificilă. Nu vreau să politizez această discuție, dar cred că realizăm acum că apelurile mele ani la rândul privind Spitalele Regionale nu au fost absurde și nu au fost rodul dorinței mele de afirmare politică. Iată cât de utile ar fi fost acestea în situația dată. Pentru actuala criză e deja prea târziu. Dar sper ca pe viitor, dacă Doamne ferește ne vom mai confrunta vreodată cu o situație similară, românii să nu mai fie puși în situația în care să aleagă între a rămâne în străinătate sau a veni acasă pentru a fi în siguranță. E profund incorect!"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.