Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația degenerează în Iran, după apelul la calm lansat de președinte: 10 protestatari uciși, clădiri incendiate

iran protest

Manifestaţii sporadice, care au degenerat pe alocuri în violenţă, au avut loc duminică seara în mai multe oraşe din Iran, inclusiv la Teheran, în pofida apelului la calm lansat de preşedintele Hassan Rohani, relevă luni presa şi reţelele sociale iraniene, citate de AFP, potrivit Agerpres.

La Teheran, poliţia a recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa un mic grup de manifestanţi care a lansat sloganuri ostile puterii în cartierul unde se află Universitatea.

Potrivit unor publicații, aproximativ 10 protestari au fost uciși în confruntările cu forțele de ordine în ultimele zile.

Vezi și: Ministrul Petre Daea a făcut furori la cea mai scumpă petrecere de Revelion (VIDEO)

Mici manifestaţii au avut loc de asemenea în oraşele din provincie, între care Kermanshah (vest), Shahin Shahr (lângă Isfahan), Takestan (nord), Zanjan (nord), Izeh (sud-vest), unde - conform imaginilor video postate online de media şi reţelele de socializare- centre religioase, clădiri publice, bănci sau sedii ale Basij (miliţia islamică) au fost atacate şi uneori incendiate. Manifestanţii au atacat şi incendiat de asemenea maşini ale poliţiei. 

În oraşul Dorud (vest), unde două persoane au fost ucise sâmbătă seara în urma unor confruntări, alte două persoane au murit duminică. 

"Clădiri publice, centre religioase şi bănci au fost atacate, iar unele incendiate. Agenţi (de securitate) au fost răniţi", a declarat prefectul din Dorud la televiziunea de stat. 

Potrivit acestuia, manifestanţi au capturat un camion de pompieri şi l-au lansat de la înălţimea unei pante. "Vehiculul a lovit un om vârstnic şi un adolescent care au fost ucişi pe loc", a adăugat el.

Vezi și: Celebrul medic Lucan, replică incendiară la acuzațiile DIICOT: 'Să mă anunțați atunci când o să îl omor și pe Papă'

"Au existat tulburări în oraşele Nurabad, Dorud şi Khorramabad, iar instigatorii tulburărilor au fost arestaţi", a declarat Habibollah Khojastehpour, viceguvernatorul provinciei Lorestan (vest), potrivit provinciei Mehr. 

Zece provocatori de tulburări au fost de asemenea la Urmia (nord-vest), a indicat la rândul său un responsabil local, citat de Mehr. 

Manifestaţiile împotriva dificultăţilor economice şi a puterii au început joi în oraşul Mashhad (nord-vest) şi s-au extins în toată ţara. 

Duminică seara, preşedintele Rohani a afirmat că ţara sa să furnizeze "un spaţiu" pentru ca populaţia să-şi poată exprima "neliniştile cotidiene", condamnând totodată violenţele şi distrugerile de bunuri publice. "Critica este total diferită de utilizarea violenţei", a subliniat el. 

Autorităţile au limitat de asemenea accesul la reţelele de socializare, în special la mesageriile Telegram şi Instagram, utilizate pe larg în Iran, pentru a împiedica noi manifestaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.