Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația escaladează. Irakul reclamă Turcia la ONU

orient siria irak iran qatar egipt israel turcia

Irakul a adresat vineri o scrisoare Consiliului de Securitate pentru a se plânge de desfăşurarea trupelor turce în nordul ţării, a făcut cunoscut ambasadorul american Samantha Power, potrivit AFP.

Ambasadorul irakian la Naţiunile Unite, Mohammed Ali Alhakim, a remis această scrisoare Samanthei Power în calitatea ei de preşedinte al Consiliului în luna decembrie, pentru a o distribui celorlalte 14 ţări membre. 

El "nu a făcut cereri specifice" şi nu a solicitat în mod special o reuniune de urgenţă a Consiliului asupra acestui dosar, a precizat presei diplomata americană. 

Dar, a adăugat ea, ambasadorul irakian a exprimat "îngrijorarea tot mai mare a guvernului său" în legătură cu această situaţie "care nu este rezolvată". 

Samantha Power a reafirmat poziţia Statelor Unite potrivit căreia "orice desfăşurare de trupe în Irak trebuie făcută cu acordul guvernului irakian suveran". 

Ea şi-a exprimat dorinţa ca "dialogul să continue între guvernele irakian şi turc pentru a găsi o soluţie pe cale amiabilă". 

Turcia a desfăşurat săptămâna trecută mai multe sute de soldaţi şi tancuri la Bashiqa, în vecinătatea celui de-al doilea oraş ca mărime din Irak, Mosul, ocupat din iunie 2014 de jihadiştii din gruparea Statul Islamic (SI). Militari turci antrenează aici, deja de mai multe luni, trupe ale guvernului regional din Kurdistanul irakian (peshmerga) şi voluntari irakieni doritori să lupte împotriva SI. 

Ankara a promis vineri să ţină cont de "îngrijorările" Irakului, chiar dacă preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a repetat că o retragere este "în afară de orice discuţie".AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.