Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație explozivă în Polonia: președintele, război deschis cu propriul partid

Preşedintele polonez Andrzej Duda a blocat numirea unor noi generali în structurile de comandă ale armatei, un nou semn de tensiune între şeful statului şi partidul conservator de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) din care el provine, relatează miercuri agenţia Reuters.

Citește și: TRANSFERUL verii pe piața media: Decizia SURPRINZĂTOARE luată de Dragoș Pătraru

Citește și: Pensionar de LUX: sumă FABULOASĂ câștigată de șeful CEC Bank din pensie și salariu


Duda a invocat drept motiv pentru blocarea numirilor probleme legate de un nou sistem de comandă în cadrul planurilor de reformă propuse de guvern, informează Agerpres

Demersul său survine la două săptămâni după ce a folosit dreptul de veto în mod neaşteptat împotriva a două controversate proiecte de lege menite să reformeze sistemul judiciar, pe care totuşi în final le-a acceptat. 

O sursă apropiată administraţiei Duda a afirmat că numirile vizează aproape 12 generali. 

Ministrul adjunct al Apărării Tomasz Szatkowski a anunţat că ministerul său a cerut Biroului pentru Securitate Naţională, care îl consiliază pe preşedinte, să contribuie la propunerile de reformă a armatei. 

'Suntem mereu la dispoziţia Biroului pentru clarificări suplimentare sau consultări', a declarat Szatkowski citat de Reuters. 

Dar unii analişti în domeniul securităţii au apreciat că Duda - care a câştigat preşedinţia în 2015 datorită sprijinului PiS - a dorit să-şi demonstreze din nou independenţa atât în calitate de preşedinte cât şi de comandant suprem al forţelor armate ale Poloniei. 

'Aceasta are legătură probabil mai puţin cu generalii şi mai mult cu faptul că preşedintele a decis că este potrivit să spună tare şi public că toate opţiunile pentru dialog cu Ministerul Apărării au fost epuizate', afirmă Marek Swierczynski, un analist în domeniul securităţii la Polityka Insight, un un grup de reflecţie think-tank

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.