Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație complicată pentru Halep - Toată apărarea ei a fost aruncată în aer de Agenția pentru Integritatea Tenisului (Video)

Simona Halep

Simona Halep încearcă să-și demonstreze nevinovăția, după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, o substanță interzisă, la US Open 2022. Apărătorii săi au finalizat și au depus dosarul la tribunal, însă Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) pare să facă șah-mat varianta aleasă de Simona, scrie ProSport.

Românca și echipa sa au mers pe varianta ingerării accidentală a unui supliment contaminat. Însă ITIA i-a avertizat pe jucători asupra riscurilor pe care le presupune consumul de suplimente nutritive: „Datorită naturii competitive a tenisului și cerințelor sale fiziologice, nu este surprinzător faptul că unii jucători sunt tentați să ia suplimente ca parte a dietei lor pentru a maximiza performanța.

Suplimentele trebuie privite cu prudență, deoarece există un risc substanțial de contaminare cu substanțe interzise și/ sau substanțe periculoase pentru sănătate. Suplimentele nu sunt clasificate ca alimente și, prin urmare, nu sunt supuse acelorași standarde de producție.

ITIA nu a recomandat utilizarea niciunui supliment, ci o dietă echilibrată

Au avut loc mai multe încălcări ale regulilor anti-doping în cadrul TADP (Programul anti-doping de tenis) din cauza prezenței unor substanțe interzise în suplimentele consumate. Suplimentele din toate regiunile pot prezenta un risc crescut de încălcare a antidopingului. Jucătorii din America de Sud ar trebui să fie foarte atenți la utilizarea suplimentelor, inclusiv a celor preparate în farmacii, deoarece în acea regiune au avut loc mai multe încălcări rezultate din suplimentele preparate din surse similare.

ITIA nu a recomandat utilizarea niciunui supliment. În cele mai multe cazuri, o dietă echilibrată cu alimente normale este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale. Jucătorii sunt încurajați să evalueze necesitatea unui supliment și apoi să cunoască riscurile pe care acestea le pot prezenta.

Să nu se încreadă în prospect

Jucătorii nu ar trebui să creadă prospectul care apare pe suplimente, de exemplu că sunt aprobate de WADA sau CIO sau că nu conțin substanțe interzise. WADA și nici CIO aprobă suplimente. Niciun producător de supliment nu este în prezent în măsură să declare cu certitudine că produsul lor nu conține substanțe interzise”, a anunțat Agenția pentru Integritate a Tenisului.

Astfel, șansele Simonei Halep de a primi o suspendare mai mică de 12 luni sunt aproape inexistente, scrie ProSport. Într-un document publicat pe site-ul oficial, ITIA accentuează faptul că dovada vinovăției unui jucător de tenis este reprezentată de simpla prezență a substanței interzise în probele recoltate, iar lipsa intenției nu poate servi drept scuză.

Nu este necesar să se demonstreze intenția, culpa, neglijența sau utilizarea conștientă

„Este datoria personală a fiecărui jucător să se asigure că nicio substanță interzisă nu pătrunde în organismul său. Jucătorii sunt responsabili pentru orice substanță interzisă sau pentru oricare dintre Metaboliții sau Markerii prezenți în probele lor. În consecință, nu este necesar să se demonstreze intenția, culpa, neglijența sau utilizarea conștientă din partea jucătorului pentru a stabili o încălcare a regulii anti-doping!

Nici lipsa de intenție, culpă, neglijență sau cunoaștere a jucătorului nu este o apărare în fața unei afirmații conform căreia a fost comisă o încălcare a regulilor anti-doping la articolul 2.1”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.