Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația din Ucraina naște tensiuni în UE - Polonezii nu au încredere în Germania: 'Mulți se întreabă ce joc joacă de fapt'

AP
Polonia

Viceministrul polonez de externe, Szymon Szynkowski vel Sęk, și-a exprimat îndoielile cu privire la încredere care poate fi acordată Germaniei pe tema crizei din Ucraina, transmite AP.

„În Polonia și în alte țări din Europa de Est, mulți se întreabă ce joc joacă de fapt Germania în conflictul din Ucraina”, a declarat viceministrul agenției naționale de presă germană în timpul unei vizite la Berlin. Există îndoieli dacă se poate conta pe Germania. „Aș spera că aceste îndoieli nu vor crește, ci vor fi reduse. Avem nevoie de semnale clare din partea Germaniei.”

Mai exact, adjunctul ministrului de externe a cerut un nu clar de la guvernul federal german pentru punerea în funcțiune a controversatei conducte Nord Stream 2 și aprobarea rapidă pentru livrarea de obuziere din fostele stocuri RDG din Estonia către Ucraina.

„Suntem într-o situație specială. Și într-o situație specială ar trebui să apelați la mijloace speciale”, a spus viceministrul despre anularea livrărilor de arme către Ucraina. „Și de aceea așteptăm cuvinte puternice și acțiuni puternice din partea guvernului german și nu o neclaritate în privința faptelor.”

Guvernul federal examinează un permis solicitat de Estonia pentru livrarea de arme către Ucraina. Acest lucru este necesar deoarece obuzierele din stocurile vechi din RDG au fost vândute mai întâi Finlandei cu condiții și apoi date de acolo Estoniei. Ucraina cere, de asemenea, Germaniei livrări de armament pentru a se apăra împotriva unui posibil atac rusesc la scară largă, inclusiv nave de război și sisteme de apărare aeriană. Cancelarul Olaf Scholz (SPD) și ministrul de externe Annalena Baerbock (Verzii) au respins în mod clar livrarea de arme letale.

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a anunţat mai devreme că ţara sa va furniza Ucrainei 5.000 de căşti de protecţie militare, explicând că este "un semnal foarte clar: suntem alături de voi". Ambasadorul ucrainean la Berlin a criticat promisiunea făcută de Germania, pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi Kiev, de a trimite în Ucraina 5.000 de căşti militare, calificând-o drept un "gest pur simbolic". „E o picătură într-un ocean. Nu e nici măcar un premiu de consolare", a declarat pentru dpa ambasadorul Andrii Melnik”. „Ucraina se aşteaptă la un viraj de 180 de grade din partea guvernului federal (german), de o schimbare reală de paradigmă”, a adăugat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.