Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația se complică în Ucraina pe măsură ce vine iarna: armele necesare pentru a câștiga războiul (analiză The Telegraph)

Radu Pop
Andriy Yermak/Telegram
atac ucraina război harkov

Situația se complică în Ucraina pe măsură ce vine iarna: armele necesare pentru a câștiga războiul (analiză The Telegraph)

Sezonul ploilor lovește și Ucraina, iar asta complică mult situația pe front. „Bezdorijjia” (anotimpul drumurilor proaste) sau „rasputița” (în varianta rusească) are un efect paralizant asupra armatelor, în special asupra celor aflate în atac. Chiar și tancurile, care sunt special concepute pentru deplasări pe terenuri accidentate, adesea nu se pot mișca pe câmpuri pline de noroi, relatează într-o analiză „The Telegraph”, pe care o redăm mai jos.

Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, nu își va arunca trupele în ofensivă în următoarele săptămâni, prefigurează sursa citată, chiar dacă președintele Volodimir Zelenski sugerează altceva pe fondul presiunii internaționale asupra Ucrainei. „Bezdorijjia” nu rezistă în timpul iernii, deoarece, pe măsura răcirii vremii, ploaia lasă loc zăpezii și solul redevine ferm. Dar iarna vine cu propriile ei probleme. Și, din nou, favorizează partea care se apără, nu cea care atacă, mai ales în estul Europei. Concluzia este simplă: contraofensiva s-a încheiat, notează publicația britanică.

Calculul ar trebui să fie unul simplu pentru Vest, și anume că cea mai bună investiție în securitatea sa și cea mai puțin costisitoare este ajutorarea Ucrainei în fața agresiunii ruse, arată publicația. Publicația britanică reamintește că ucrainenii au distrus o bună parte din capacitățile avute de ruși în 2022. Atâta timp cât ucrainenii luptă, amenințarea lui Vladimir Putin la adresa oricui altcuiva este extrem de diminuată.

Ucraina ar putea rămâne fără soldați înaintea Rusiei și, cu cât mai pierde mai mulți bărbați capabili de muncă, cu atât economia și societatea sa se vor redresa mai greu după război. Există riscul ca un număr mare de refugiați primiți în Europa să nu mai dorească să se întoarcă acasă, iar Occidentul are nevoie ca Ucraina să redevină un aliat puternic și grânarul Europei, nu o țară distrusă și depopulată.

Ce are nevoie Ucraina?

Pentru a depăși impasul, ucrainenii au nevoie neapărat de mai multe arme cu rază lungă de acțiune și mai precise, întrucât le-ar permite atacuri la granițe și practic ocolirea fortificațiilor. Dacă ucrainenii și-ar lansa atacul undeva între Donețk și Rusia, Moscova s-ar vedea silită să-și retragă din trupele și armele de lângă liniile Surovikin.

Pentru a câștiga războiul, Ucraina are nevoie de o armă care să schimbe jocul. Occidentul a mai făcut asta o dată, când SUA au trimis sistemul de lansare multiplă de rachete ghidate GMLRS, fapt ce a făcut posibilă contraofensiva din 2022, când rușii au fost alungați de cealaltă parte a Niprului.

Ucraina are nevoie de versiunea completă ATACMS și de rachetele Taurus, capabile să distrugă poduri, precum și avioane de luptă F-16 dotate corespunzător, inclusiv cu racheta de croazieră JASSM, conchide „The Telegraph”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.