Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație DRAMATICĂ în parohiile din Moldova: Preoții au rămas fără venituri, Mitropolia pregătește un plan de ajutorare

mitropolitul teofan

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) pregăteşte un set de măsuri pentru finanţarea parohiilor din judeţele Moldovei care au rămas fără venituri, ca urmare a suspendării activităţilor religioase, pe fondul epidemiei de coronavirus, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al MMB, preotul Constantin Sturzu.

Oficialul MMB susţine că există preoţi ale căror venituri au scăzut "dramatic", "spre zero", din cauza imposibilităţii credincioşilor de a merge la biserici, dar şi din cauza interzicerii, prin Ordonanţa Militară 1/2020, a oricărei activităţi religioase în spaţii închise, printre care şi botezurile sau cununiile.

Citește și: Se impune în România! După 15 mai, toată lumea va trebui să facă asta

"E grea situaţia şi se agravează cu siguranţă, pe zi ce trece. În mod normal, nefiind credincioşi care să cumpere o lumânare, că şi de acolo îţi mai rămânea un bănuţ, neaducând un pomelnic, nelăsând o donaţie, e clar că au scăzut dramatic, au scăzut spre zero veniturile", a afirmat părintele Sturzu.

Purtătorul de cuvânt al MMB precizează că, la nivelul mitropoliei, există un fond de într-ajutoare, care poartă numele de "Păstorul cel bun", care permite sprijinirea parohiilor sau a preoţilor aflaţi în dificultate.

Citește și: Document. În timpul stării de urgență, Monica Anisie a emis un Ordin care îi vizează pe copiii din mediul preuniversitar! Șefa Educației, măsuri în privința învățământului on-line

"Era un fond şi există şi acum un fond numit 'Păstorul cel bun'. Erau câteva sute de parohii mici care erau ajutate în felul acesta. Acum, cu atât mai mult, avem un ajutor suplimentar pe care îl pregătim, nu doar pentru parohiile mai sărace, ci şi pentru situaţia în care, de exemplu, nu lucrează preoteasa. Poate fi o parohie mai înstărită, dar, dacă preotul nu are niciun venit şi nici preoteasa nu are un salariu, deja situaţia este complicată, chiar dacă parohia de obicei se autosusţine. Şi atunci e dificilă situaţia şi pentru aceştia. Avem în vedere astfel de măsuri, da", a adăugat Constantin Sturzu.

Personalul clerical beneficiază de o contribuţie de la bugetul de stat, însă fondurile alocate erau utilizate, până în prezent, în special pentru plata contribuţiilor sociale ale preoţilor.

Citește și: Lovitură pentru Orban! E chemat să dea raportul în fața Senatului .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.