Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situaţie HALUCINANTĂ: Procurorul Marius Iacob, forţat de Iohannis să conducă DNA

Inquam Photos
Marius Iacob, adjunct al DNA

Marius Iacob este, fără îndoială, un nume care nu mai necesită niciun fel de prezentare. Odată ce a fost sancționat de ÎCCJ pentru o abatere disciplinară, Iacob a făcut un gest destul de rar în peisajul românesc: și-a dat demisia din funcția de conducere de la DNA. Este adevărat că sancțiunea determina implicit revocarea, dar gestul rămâne. Totuşi, după trei luni de la demisie, fostul adjunct al lui Kovesi este în continuare în funcţia de conducere de la DNA.

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea solicitării domnului IACOB MARIUS CONSTANTIN, procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de amânare a transferului la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dispus prin Hotărârea Secţiei pentru procurori nr.263/18.04.2019, până la data expirării mandatului de conducere, respectiv 23.07.2019", se arată în ordinea de zi soluţionată a şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM din 25 iunie.

Pe 18 aprilie, aceeaşi Secţie pentru procurori a CSM a decis că Marius Iacob să îşi continue activitatea, de la 1 iulie 2019, la Parchetul de pe lângă ÎCCJ. În ciuda sancţiunii discplinare care atrage automat revocarea din funcţia de conducere şi în ciuda demisiei, preşedintele Klaus Iohannis nu a semnat decretul de eliberare din funcţia de conducere, astfel încât Marius Iacob este şi acum procuror-şef adjunct al DNA.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întors luni, 18 martie, decizia Secţiei pentru procurori a CSM şi a în cazul acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Marius Iacob. El era acuzat de IJ că a delegat un procuror şef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA într-un proces care avea ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA. Atât Marius Iacob, cât şi Simona Ricu au fost sacţionaţi cu "avertisment".

În dosarul în care s-a pronunţat ÎCCJ, Iacob este acuzat de Inspecţia Judiciară că a încălcat mai multe dispoziţii, delegând un procuror şef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA în procesul civil având ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA.

Marius Iacob trebuia să rămână fără funcţia de conducere, în temeiul art. 54 din Legea 303/2004: "4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2), care se aplică în mod corespunzător." Unul dintre motivele prevăzute de art. 51 alin. (2) este: "c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare."

CV-ul lui Marius Iacob poate fi consultat AICI!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.