Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situaţie INCREDIBILĂ în România: Cultivatorii sunt în FALIMENT deşi avem recoltă RECORD de pepeni

pepene

Cultivatorii de pepeni din comuna Săgeata, judeţul Buzău, au ajuns să lase pepenii pe câmp să se strice. Recolta de anul acesta este una record, dar preţul cu care este cumpărată lubeniţa de samsari nu trece de 10 bani pe kilogram, astfel că banii nu acoperă nici măcar investiţia, potrivit Mediafax.

Aproape că nu este localnic din Săgeata care să nu aibă măcar un hectar de pepeni. Pe vremuri, spun oamenii, comuna lor era singura unde se cultivau lubeniţe. Acum, însă, parcă toată lumea cultivă pepeni, iar producţia de anul acesta este una record.

Citeşte şi: IMAGINEA ZILEI - Cum a apărut guvernatorul BNR pe un site pentru vacanţe de lux - FOTO

Vasile Sburlan are 49 de ani. Bărbatul a declarat pentruMediafax că de când era copil cultiva pepeni, iar după o oră-două de "comerţ" putea cumpăra un casetofon.

"De mic am cultivat pepeni. Îmi aduc aminte că înainte să mă duc la şcoală, mă duceam în piaţă, cu autobuzul, cu doi saci de pepeni. Îi vindeam într-o oră - două şi îmi luam un casetofon. Aveam o satisfacţie", a declarat Sburlan.

Cu gust amar, bărbatul spune că acum timpurile s-au schimbat. Împreună cu familia a cultivat 12 hectare de lubeniţă, are producţia de 40 de tone la hectar, dar cei care vin să le cumpere nu dau mai mult de 10 bani pe kilogram.

"Am dat până acum ce am recoltat de pe două hectare. Preţul este de 10 bani pe kilogram. Dacă nu dai aşa, nu îi ia. Rămân cu hectare bune. Sunt câmpuri întregi de pepeni, nemişcaţi. Rămân să se strice. Prima oară am zis că nici nu mă aplec după ei la banii ăştia. Apoi am zis că măcar o parte din cheltuieli să le scot. Cu cine să te cerţi? Am copii la facultate", a mai spus bărbatul.

Citeşte şi: PROTEST inedit la Delfinariul Constanţa. Turişti străini cer ELIBERAREA delfinilor - VIDEO

În urmă cu doi ani, cu banii din pepeni, Vasile Sburlan şi-a cumpărat o uşă de apartament, iar anul acesta crede că vor fi săteni care nu vor avea cu ce să îşi cumpere nici lemne de foc pentru iarnă, deşi au muncit toată vara.

"Acum doi ani, din ce am vândut am putut să-mi cumpăr o uşă la apartament", precizează Sburlan.

În aceeaşi situaţie se află şi Florentin Mirea.

"Sunt tarlale întregi. Sunt pepeni acolo lăsaţi să se strice. Aceeaşi situaţie ca anul trecut. Am şase hectare de pepeni. Pe câmp rămân foarte mulţi. Cu 10 bani îi dăm pe kilogram şi nici aşa nu vor. Nu ies banii nici să acoperi cheltuielile. Eu mă mai duc pe la târguri dar mai mult de o tonă nu dau şi scot 30 de tone la hectar", a declarat Mirea.

Potrivit acestuia, la piaţă pepenii, vânduţi de ei cu 10 bani kilogramul, se vând cu 1,5 lei kilogramul.

Citeşte şi: Facebook şi Instagram, PROBLEME masive la nivel MONDIAL. Ce s-a întâmplat cu cele două reţele - FOTO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.