Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație neprevăzută în spațiu: depunerile de praf de pe panourile solare ale roverului trimis de China pe Marte împiedică alimentarea acestuia cu energie

rover Zhurong

Roverul trimis de China pe Marte, Zhurong, nu a reuşit încă să iasă din etapa planificată de hibernare, conform coordonatorului programului chinez de explorare planetară, Zhang Rongqiao, transmite marţi DPA.

Roverul urma să iasă din starea de hibernare încă de acum 4 luni, însă nu dispune de suficientă energie pentru a-şi activa instrumentele pentru că panourile solare cu care este prevăzut sunt acoperite de prea mult praf. Inginerii chinezi se aşteptau să întâmpine această problemă, însă cantitatea de praf depusă este cu aproximativ 20% mai mare decât cea prevăzută, potrivit Agerpres.

Dacă acest surplus de praf ajunge la 30%, roverul va trebui să aştepte vara marţiană pentru a se putea reactiva. "Dacă nivelul acoperirii cu praf depăşeşte 40%, roverul nu se va mai trezi", conform lui Zhang Rongqiao.

Roverul, denumit după zeul chinez al focului, a intrat în hibernare în mai 2022 pentru a face faţă iernii reci de pe Planeta Roşie. Zhurong urma să iasă din hibernare încă din luna decembrie, odată ce nivelul său de energie ar fi atins peste 140 de waţi iar temperatura bateriei sale ar fi crescut peste -15 grade Celsius, însă echipa de control a misiunii nu a reuşit să recepţioneze niciun semnal de la rover.

Roverul a asolizat în regiunea Utopia Planitia în luna mai 2021, China devenind cea de-a doua naţiune, după SUA, care a trimis un vehicul de explorare la suprafaţa lui Marte.

Misiunea roverului Zhurong este deja un succes pentru că toate etapele sale au fost atinse. Roverul a străbătut aproximativ 2 kilometri la suprafaţa lui Marte, a realizat o serie de descoperiri ştiinţifice importante, precum urmele unor vechi acumulări de apă şi a fost operaţional cu 3 luni mai mult decât timpul prevăzut în cadrul misiunii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.