Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație tensionată în estul Ucrainei - Rusia amenință cu o intervenție militară directă: 'Ar fi începutul sfârşitului pentru Ucraina'

conflictreportdotinfo.files.wordpress.com
ucraina donbas

Rusia ar putea fi obligată, în anumite circumstanţe, să-şi apere cetăţenii din estul Ucrainei şi că aceste ostilităţi militare majore ar putea marca începutul sfârşitului pentru Ucraina ca ţară, a declarat joi un oficial de rang înalt din cadrul Preşedinţiei ruse, informează Reuters, citând agenţia TASS, notează Agerpres.

Ţările occidentale au îndemnat la reţinere după ce Ucraina a alertat cu privire la o comasare de forţe militare ruse lângă frontiera ucraineană cu Federaţia Rusă. Violenţele au escaladat de-a lungul liniei de contact dintre forţele ucrainene şi cele ale separatiştilor proruşi în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

"...Susţin afirmaţia că... ", a declarat şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, Dmitri Kozak, care este şi negociatorul-şef al Rusiei pentru conflictul din estul Ucrainei.

Kozak a fost întrebat dacă Rusia îşi va apăra cetăţenii din estul Ucrainei. Referindu-se în răspunsul său la Srebrenica, unde circa 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost ucişi de forţele sârbe bosniace în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, el a spus: "Aceasta depinde de anvergura luptelor. Dacă acolo va fi, cum a spus preşedintele nostru, Srebrenica, se pare că noi va trebui să intervenim pentru a-i apăra" (pe cetăţenii ruşi din estul Ucrainei).

Citește și: Noi tensiuni în Donbas - Rusia amenință cu distrugerea Ucrainei. NATO se declară îngrijorată de intensificarea activităților militare ale ruse

Dmitri Kozak este o personalitate marcantă a echipei lui Vladimir Putin şi de-a lungul anilor a deţinut mai multe funcţii importante. Celebrul "Memorandum Kozak" a fost iniţiat de el în 2003 şi viza o soluţionare a conflictului dintre Chişinău şi regimul separatist din Transnistria, prin crearea unei federaţii asimetrice cu trei subiecţi: Moldova, Transnistria şi Găgăuzia.

În timpul unei convorbiri telefonice avute joi cu cancelarul federal Angela Merkel, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Kievul de acţiuni provocatoare în estul Ucrainei, care, potrivit lui, inflamează situaţia în regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.