Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovacia ar putea să-şi revizuiască planurile bugetare pentru 2020

Slovacia

Guvernul de coaliţie din Slovacia ar putea renunţa la planurile care prevedeau înregistrarea unui mic surplus bugetar în anul 2020, în condiţiile în care vrea să-şi majoreze cheltuielile şi să reducă taxele pentru companii, a declarat marţi liderul celui mai puternic partid din coaliţia aflată la putere, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Pentru acest an, Slovacia şi-a propus un buget echilibrat, o premieră în istoria acestei ţări, chiar dacă economia încetineşte. Banca Naţională a Slovaciei şi-a revizuit marţi, cu peste o jumătate de punct procentual, prognoza de creştere pentru 2019 şi 2020, mizând pe un avans de 3,5% şi, respectiv, 3,4%.

Citește și: Imagini șocante! Aici și așa se prepară mâncare pentru bolnavii unui spital de oncologie, dar și pentru copiii din grădinițe

În aceste condiţii, liderii celor trei partide care formează Guvenul de coaliţie reanalizează ţinta anunţată anterior, conform căreia Slovacia urma să înregistreze un mic surplus bugetar de 0,1% din PIB în 2020.

"Există un consens că trebuie să respectăm ţinta pentru acest an. Vom discuta în luna mai dacă vom continua să mizăm pe surplusuri bugetare în 2020 şi 2021 sau dacă vom urmări un buget echilibrat", a declarat Robert Fico, liderul partidului Smer şi fost prim ministru.

Citește și: Sumă uriașă! Cât ne-a costat vizita premierului Viorica Dăncilă în SUA – S-a aflat

"Filosofia noastră a fost că, atât timp cât economia înregistrează performanţe bune, trebuie să împărţim rezultatele cu populaţia", a adăugat Robert Fico.

Potrivit acestuia, planurile analizate prevăd o propunere de prelungire a concediului de maternitate de la 34 de săptămâni, în prezent, la 52 de săptămâni, şi reducerea taxei pe companii, de la 21% până la 15%.

Citește și: S-a votat! Dispare ora de vară! Când se aplică, de fapt, măsura

Alături de Smer, din coaliţia aflată la guvernare în Slovacia mai face parte Partidul Naţional Slovac (SNS) şi Partidul Most-Hid (al minorităţii ungare). Acest guvern a început să fie criticat anul trecut după protestele de masă anticorupţie declanşate de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, în februarie 2018. Ziaristul, cunoscut pentru articolele sale referitoare la legăturile dintre Guvernul slovac şi mafia italiană a fost împuşcat mortal, împreună cu logodnica sa Martina Kusnirova, în apartamentul lor din apropiere de Bratislava. Aceste proteste au dus la demisia premierului Robert Fico.

Următoarele alegeri generale sunt programate să aibă loc în Slovacia în primăvara lui 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.