Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovacia cere, din nou, să se renunţe la sancţiunile împotriva Rusiei

Robert Fico

Premierul slovac, Robert Fico, şi-a înnoit vineri apelul către Uniunea Europeană de a renunţa la sancţiunile împotriva Rusiei, întrucât el apreciază că aceste sancţiuni nu au reuşit să determine soluţionarea problemelor pentru care au fost adoptate, relatează agenţia Reuters. 'Personal, cred că a sosit momentul să privim aceste sancţiuni în mod raţional şi să spunem că ele sunt dăunătoare atât pentru UE cât şi pentru Rusia', a indicat Fico într-o postare pe Facebook după întrevederea avută la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin.

'Ele nu au contribuit absolut cu nimic la rezolvarea chestiunilor sensibile pe care ar fi trebuit să le influenţeze. Am convenit cu Vladimir Putin că obiectivul nostru comun este să revitalizăm relaţiile noastre comerciale', a explicat premierul slovac în postarea însoţită de o fotografie de la întâlnirea cu liderul de la Kremlin. Slovacia importă din Rusia aproape întreg necesarul ei de petrol şi gaze naturale. Ungaria şi Cehia şi-au manifestat la rândul lor nemulţumirea faţă de prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei. După anexarea Crimeii, în martie 2014, UE a adoptat împotriva Rusiei sancţiuni ce prevăd mai ales măsuri împotriva unor companii din sectoarele militar, energetic şi bancar. Sancţiunile au fost prelungite la fiecare şase luni, ultima decizie în acest sens fiind luată în luna iunie. O altă serie de sancţiuni cuprinde interdicţii de viză şi îngheţarea conturilor unor responsabili ruşi sau ucraineni proruşi. Acestea expiră luna viitoare, când va trebui luată o decizie privind prelungirea lor.

Slovacia deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE şi va găzdui săptămâna viitoare o reuniune a miniştrilor europeni de externe. Cancelarul german, Angela Merkel, s-a pronunţat săptămâna trecută împotriva ridicării sancţiunilor impuse Rusiei, estimând că aceasta din urmă nu şi-a îndeplinit angajamentele asumate în cadrul acordurilor de pace de la Minsk privind soluţionarea conflictului armat din estul Ucrainei, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.