Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovacia taie în carne vie: Pregătește o taxă uriașă pentu bănci, ca să reducă deficitul bugetar

Euspert
taxa europeana

Noul Guvern din Slovacia va viza o pondere mai ridicată din profiturile băncilor în bugetul pe 2024 şi va căuta reducerea deficitului bugetar, a anunţat premierul Robert Fico, transmite Reuters.

Precedentul Executiv renunţase în 2020 la taxa specială pe bănci, care fusese impusă de fostul Cabinet de stânga condus de Fico, înainte de demisia sa, în 2018. Ajuns din nou premier, Fico sprijină reintroducerea taxei, în condiţiile în care autorităţile trebuie să reducă deficitul bugetar, care ar urma să fie unul dintre cele mai ridicate din zona euro.

Săptămâna trecută, Fico a declarat că finanţele publice sunt într-o stare "crudă" şi Guvernul are nevoie de "miracole" pentru a consolida, a stabiliza finanţele şi a menţine standardele sociale.

"Intenţionăm să taxăm profiturile băncile şi vrem ca taxarea generală a băncilor să fie semnificativ mai ridicată în 2024 decât a fost înainte", a afirmat premierul slovac.

Printre principalele bănci din Slovacia se află CSOB (divizie a KBC Group), Slovenska Sporitelna (divizie a Erste Bank), Raiffeisen's (RBIV.VI) Tatra Banka (divizie a Raiffeisen) şi VUB (divizie a Intesa Sanpaolo). Deficitul bugetar al Slovaciei este estimat să ajungă până la 7% din PIB în 2023, în urma majorării beneficiilor sociale şi a cheltuielilor, pentru a atenua povara preţurilor ridicate la energie. Noul buget, pe care Fico îl vrea finalizat până la finalul acestei luni, pentru a asigura aprobarea sa până la 31 decembrie 2023, va include măsuri cum ar fi majorarea pensiilor şi subvenţii la creditele ipotecare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.