Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria negociază construirea unui gazoduct

RUSSIA-ITALY-GERMANY-FRANCE-GAS-ENERGY-EU-POLITICS

Un proiect central şi est-european promite să se transforme într-o alternativă foarte serioasă pentru priectul energetic Nabucco, îngheţat de Federaţia Rusă, nemulţumită că Bruxellesul bloca orice idee monopolistă în regiune. Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria negociază - potrivit presei slovace - construirea unui gazoduct denumit Eastring, mergând de la graniţa slovaco-ucraineană până la cea bulgaro-turcă.

Proiectul s-ar baza în mare parte pe infrastructura existentă şi ar permite unor ţări precum Federaţia Rusă, Azerbaijanul, dar şi Iranul sau chiar Irakul să transporte în oricare direcţie gaze, între 20 şi 40 de miliarde de metri cubi, proiectul putând să fie gata încă de la finalul lui 2018. Au fost deja înfiinţate, spune presa slovacă, grupe de lucru, cu participarea reprezentanţilor companiilor de transport gaze din Slovacia, Eustream, Transgaz din România şi Bulgartransgaz şi au pornit negocieri cu o companie din Ungaria, dar şi cu firme turceşti. Postul nostru de radio a cerut mai multe informaţii companiei Transgaz, dar până la acest moment nu am primit niciun răspuns.

Slovacia sprijină proiectul Eastring, pentru că o poate ajuta să-şi reducă dependenţa de importuri de gaz rusesc. Eustream, compania slovacă ce se ocupă de tranzitul gazului natural dinspre Rusia spre Europa pe teritoriul Slovaciei este în prezent motorul din spatele proiectului. Pachetul său majoritar de acţiuni este deţinut de statul slovac, iar restul de 49% de firma a doi foarte cunoscuţi oameni de afaceri, ceh şi slovac. Aceştia au investiţii importante în industria energetică în Cehia, Slovacia şi Germania.

În decembrie anul trecut, fostul premier ceh Mirek Topolanek a fost numit director pentru dezvoltare pe plan extern şi relaţii cu instituţiile publice al Eustream şi participă activ la negocierile legate de Eastring. Un material discutat de guvernul slovac săptămâna trecută consideră Eastring cel mai eficient din punct de vedere al finanţării şi timpului de realizare între toate proiectele în discuţie la ora actuală. Conducta ar trebuie să intre în exploatare în 2018 şi să fie capabilă să transporte între 20 şi 40 de miliarde de metri cubi de gaz. Ea va începe la staţia de comprimare de Velke Kapusany, din estul Slovaciei, care este deja folosită pentru a alimenta Ucraina cu gaz importat din vestul Europei şi va continua prin Ungaria către România şi Bulgaria, parţial pe infrastructura deja existentă, urmând să fie conectată la sistemul de conducte de gaz al Turciei.

"Proiectul, de fapt, completează transoanele nord-sud şi est-vest şi când va fi gata ne va permite să tranzităm gazul în toate direcţiile, făcând posibile importurile din mai multe surse. Pentru ţări ca Slovacia şi Bulgaria, care în prezent sunt dependente de gazul rusesc, proiectul este foarte important. Desigur că fiecare ţară participantă are în vedere şi propriile interese, însă important ca niciuna să nu se simtă cumva dezavantajată. Noi dorim ca UE să sprijine financiar proiectul", a declarat Mirek Topolanek.

Conform estimărilor actuale Eastring ar costa, într-o primă fază, între 1,14 şi 1, 52 miliarde de euro. În prezent Eustream negociază acordul de înţelegere cu companiile similare din ţările partenere şi încearcă să convingă Bruxellesul să considere Eastring proiect de interes comun, ceea ce i-ar aduce şi finanţarea de la bugetul UE.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.