Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovacia va lua în considerare să furnizeze avioane MiG-29 Ucrainei

politico.eu
Eduard Heger

Slovacia va lua în considerare să furnizeze avioane MiG-29 Ucrainei dacă va putea avea un aranjament de securitate alternativ pentru protejarea spaţiului aerian propriu, a indicat luni prim-ministru Eduard Heger, transmite Reuters.

Ucraina a cerut armament greu şi avioane ca parte a apărării contra invaziei lansate de Rusia.

State occidentale au început să furnizeze tot mai multe arme, dar discuţii anterioare privind oferirea de avioane MiG-29 - de care mai dispun şi Polonia şi Bulgaria - au fost stopate pentru că s-a considerat că planurile sunt prea riscante şi sporind tensiunile între Rusia şi NATO, potrivit Agerpres.ro.

Slovacia are în dotare 12 avioane MiG-29 şi a donat deja Ucrainei sistemul său de apărare antiaeriană S-300 de fabricaţie sovietică.

'După cum se comportă acum Federaţia Rusă, echipamentul de producţie sovietică devine foarte riscant. De aceea, întrebarea dumneavoastră este justificată şi este luată în considerare', i-a răspuns Heger unui reporter. Acesta întrebase dacă li s-a solicitat aliaţilor să ajute la securizarea spaţiului aerian al Slovaciei şi despre posibilitatea oferirii de avioane MiG-29 Ucrainei.

'Echipamentul post-sovietic nu este sustenabil fără componente din Rusia şi, în acest moment, nici nu le dorim pe acestea', a spus Heger.

Potrivit premierului, Ministerul Apărării se află în discuţii vizând securizarea spaţiului aerian cu avioane de luptă.

Slovacia aşteaptă primul lot de avioane americane F-16 în 2024, dintr-un total de 18 a căror achiziţie a fost convenită în 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.