Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovacia va organiza alegeri parlamentare anticipate la 30 septembrie

Twitter
slovacia steag drapel

Slovacia va organiza alegeri parlamentare anticipate la 30 septembrie după ce liderii precedentei coaliţii de guvernare au convenit asupra unei schimbări constituţionale pentru a devansa scrutinul din februarie 2024, a relatat duminică site-ul slovac de ştiri Dannik N, potrivit Reuters.

Liderii de partid au intervenit după ce un referendum al opoziţiei privind organizarea unor alegeri anticipate nu a strâns suficienţi votanţi sâmbătă, potrivit Agerpres.

Numai 27,3% dintre cei cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea, cu mult sub majoritatea absolută pe care trebuie să o atragă un referendum pentru a fi valid, conform datelor de la Biroul de Statistică.

Un scrutin anticipat nu poate fi organizat în Slovacia decât dacă se schimbă Constituţia pentru a permite scurtarea mandatului de patru ani al parlamentului. O astfel de schimbare a Constituţiei trebuie aprobată prin referendum sau prin votul a cel puţin 90 din cei 150 de parlamentari.

Guvernul premierului Eduard Heger conduce cu puteri restrânse după ce a fost demis printr-o moţiune de cenzură în parlament în decembrie, fiind criticat pentru că nu a luat suficiente măsuri pentru a ajuta populaţia în faţa creşterii preţurilor la energie şi a inflaţiei.

Fostul său partener de guvernare, partidul libertarian Libertate şi Solidaritate (SaS), s-a alăturat opoziţiei în cazul votului pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului, care nu mai are majoritate în legislativ după ce SaS a părăsit coaliţia în septembrie.

Heger a sperat să formeze o nouă majoritate şi să rămână la putere până la următoarele alegeri, programate în februarie 2024, însă SaS a refuzat să negocieze, lăsându-i puţine opţiuni care să-i permită să continue.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.