Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovacia vrea să renunţe 'cât mai repede' la cele 12 avioane MiG-29. Totodată, califică drept 'nefericit' anunțul Poloniei

wikipedia.org
mig 29

Slovacia, fostă ţară comunistă care are în dotare 12 avioane de luptă modernizate de tip MiG-29 la baza sa militară din Sliac (centrul ţării), şi-a declarat intenţia de a renunţa "cât mai repede" la acestei aparate de fabricaţie sovietică, a confirmat miercuri pentru EFE purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Martina Koval.

Această ţară central-europeană cu 5,4 milioane de locuitori, membră a NATO din 2004, "are interesul să renunţe cât mai repede la aparatele ruse MiG-29 şi la 'tehnologia' rusă de la Sliac", a explicat Koval.

Armata slovacă a achiziţionat în 2018 de la fabricantul american Lockheed Martin 14 avioane multirol F16 pentru a înlocui flota de MiG-29, în cadrul unui contract de vânzare evaluat la 1,632 miliarde de dolari.

În prezent, după cum a recunoscut Ministerul Apărării, Slovacia nu are încă la dispoziţie aceste noi avioane multirol, iar din acest motiv are nevoie de MiG-uri pentru a apăra spaţiul aerian slovac.

"Facem tot posibilul pentru a accelera acest proces", a recunoscut la rândul său ministrul apărării slovac, Jaroslav Nad.

Totodată, Nad a calificat drept "nefericit" anunţul făcut marţi, în conferinţă de presă, de autorităţile poloneze, în care şi-au exprimat disponibilitatea de a ceda NATO avioanele MiG-29 pentru ca organizaţia, prin decizie în unanimitate, să le trimită în Ucraina, invadată de trupele ruse acum două săptămâni.

"Slovacia comunică cu aliaţii săi într-un mod clar şi direct", a afirmat Nad, care a discutat în ultimele ore cu omologul său american Lloyd Austin pentru a-şi armoniza poziţiile cu privire la conflictul ucrainean.

"Ambele ţări oferim Ucrainei toate mijloacele posibile şi disponibile pentru a se putea apărea cu mândrie împotriva unei agresiuni neprovocate din partea Rusiei", a declarat Nad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.