Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovacii, românii şi bulgarii îl plac pe Viktor Orbán mai mult decât ungurii, în schimb polonezii sunt dezamăgiţi de el (sondaj)

Inquam Photos / George Calin
Viktor Orban

Slovacii, românii şi bulgarii îl plac pe Viktor Orbán mai mult decât ungurii, în schimb polonezii sunt dezamăgiţi de el (sondaj)

După toate semnalele, Vladimir Putin, precum şi Viktor Orbán se bucură de cea mai mare popularitate în Bulgaria, atât de mult încât premierul iliberal ungar este mai popular în această ţară decât în Ungaria, rezultă, printre altele, dintr-un sondaj de opinie efectuat de Institutul de cercetare slovac GLOBSEC în opt state membre ale UE, şi anume - pe lângă Bulgaria - în Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Lituania şi Letonia, relatează Nepszava citat de rador.

Datele sondajului arată că la mai bine de un an de la declanşarea agresiunii de către Vladimir Putin în Ucraina, aproape o treime dintre bulgari - 32 la sută - au încă o atitudine pozitivă față de președintele rus, în timp ce 60 la sută dintre respondenți au o opinie negativă despre acesta. Acest procent indică o opinie publică mai pro-rusă decât în Ungaria, în pofida faptului că - aşa cum atrage atenţia şi portalul bulgar Novinite - în politica promovată de Viktor Orbán pot fi observate elemente din ce în ce mai deschise pro-ruse. Mai mult de o cincime dintre unguri (21%) au opinii favorabile în ceea ce priveşte persoana lui Vladimit Putin, iar 71% dintre respondenți au o părere negativă despre el.

Potrivit sondajului, în Slovacia proporţia pro-rusă este, de asemenea, mare: precum în Bulgaria, şi aici mai puțin de jumătate dintre intervievaţi consideră că Moscova este vinovată pentru război, deși această cifră este de 54% și în Ungaria. Ba mai mult, Slovacia s-a dovedit a fi singura țară din cele opt state membre UE analizate în care Statele Unite sunt percepute ca o amenințare la securitate.

Sondajul a mai constatat că procentul fanilor lui Viktor Orbán este mai mare în Bulgaria și Slovacia decât în Ungaria: în ambele țări câte 48% dintre respondenţi au avut opinii pozitive despre premierul ungar, față de 43% dintre unguri. Este de remarcat faptul că în această ordine Ungaria este este urmată de România: 32 la sută dintre respondenții români au o părere pozitivă despre Viktor Orbán. Pe de altă parte, în Polonia popularitatea premierului a scăzut considerabil - nu chiar indiferent de politica pro-Putin a Guvernului Orbán -, în prezent fiind de doar 18%. În mod similar, doar în statele baltice examinate, respectiv în Letonia (18%) și Lituania (13%), au o opinie negativă despre Viktor Orbán. În Cehia, 28% au o părere pozitivă despre premierul ungar.

Sondajul menţionează, totodată, că sprijinul lui Viktor Orbán este mai mare în țările în care încrederea în propriul guvern este scăzută. Sondajul atrage atenția asupra faptului că popularitatea premierului iliberal din Ungaria a scăzut brusc în comparație cu perioada de dinaintea alegerilor de anul trecut când a luat anumite măsuri în sprijinul pensionarilor şi familiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.