Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovenia ar putea cere ajutorul UE în disputa de frontieră cu Croaţia

slovenia

Slovenia a anunţat miercuri că ar putea cere ajutorul Comisiei Europene în implementarea unei decizii internaţionale la frontiera sa cu Croaţia, informează Reuters. Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a decis luna trecută că Slovenia ar trebui să aibă un "acces neîntrerupt" la apele internaţionale din Marea Adriatică.

"Este posibil să apelăm la Comisia Europeană pentru sfaturi, cooperare, dar numai dacă noi (Slovenia şi Croaţia) nu reuşim să găsim o cale comună către o soluţie", a declarat prim-ministrul Miro Cerar într-o conferinţă de presă după o întâlnire cu omologul său croat Andrej Plenkovic.

Problema datează din 1991, când Slovenia şi Croaţia şi-au declarat independenţa faţă de fosta Iugoslavie, dar au rămas în dezacord în legătură cu frontierele lor terestre şi maritime. Decizia instanţei este definitivă şi obligatorie, însă Plenkovic a spus că Croaţia nu o consideră valabilă, din moment ce ţara sa s-a retras din procesul de arbitraj în 2015, în urma apariţiei unei înregistrări ce îl arăta pe judecătorul sloven din completul de judecată schimbând informaţii confidenţiale cu guvernul de la Ljubljana.

Potrivit lui Plenkovic, Croaţia este gata să aibă discuţii bilaterale pentru a ajunge la un acord asupra liniei de frontieră dintre cele două ţări, conform Agerpres. Potrivit tribunalului, cele două ţări au şase luni să pună în aplicare hotărârea. Nu este clar ce măsuri ar putea lua Comisia Europeană, care a declarat că aşteaptă ca decizia să fie implementată, pentru a facilita procesul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.