Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soarta Siriei, tranșată în Austria: Moscova și Washingtonul au decis de comun acord, la Viena, agenda intervențiilor viitoare în Siria

Prokerala.com
douma siria

Şefii de Stat Major rus şi american s-au întâlnit luni la Viena pentru a discuta despre continuarea operaţiunilor în Siria, unde Statele Unite au decis să menţină o "forţă reziduală" pentru a asigura mai ales protecţia aliaţilor lor kurzi, relatează France Presse, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Anunţul aşteptat de toată lumea! Pe cine trimite PSD la prezidențiale – Liviu Dragnea, informații explozive

Această rară reuniune între generalul american Joe Dunford şi omologul său rus Valeri Gherasimov la Viena în Austria le-a dat de asemenea ocazia de a discuta despre mijloacele de "ameliorare a securităţii operaţionale şi stabilităţii strategice între armatele americană şi rusă", a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Statului Major american, colonelul Patrick Ryder.

"Cei doi responsabili militari au discutat despre măsuri" de prevenire a incidentelor legate de "operaţiunile militare în Siria ale Rusiei şi coaliţiei internaţionale" ce luptă împotriva grupării Stat Islamic (SI), a precizat colonelul Ryder.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a declarat într-un comunicat că cei doi şefi de Stat Major "au subliniat importanţa continuării cooperării în prevenirea incidentelor".

De la intrarea Rusiei în conflict în 2015, Moscova şi Washingtonul au fost de acord să departajeze zonele lor de operaţiuni împotriva SI pentru a evita orice incident. Militarii se avertizează reciproc în legătură cu operaţiunile lor aeriene pentru a evita orice ciocnire.

De asemenea, ei "au discutat aspecte legate de stabilitatea strategică şi securitatea regională, inclusiv apărarea antirachetă şi tratatele START şi INF" (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare n.r.), a adăugat ministerul rus.

În ciuda conflictului din Siria şi tensiunilor dintre cele două ţări, cei doi şefi de Stat Major au reuşit să menţină un canal de comunicare care nu s-a rupt niciodată. Ultima lor întâlnire a fost la Helsinki în iunie anul trecut, potrivit Pentagonului.

Preşedintele Donald Trump a decis în decembrie să retragă trupele americane desfăşurate în nord-estul Siriei, unde au cooperat cu forţele kurde în lupta împotriva SI, dar în cele din urmă s-a lăsat convins să lase acolo o "forţă reziduală" de aproximativ 200 de militari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.