DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Social-democrații acuză Guvernul: Primarilor PNL plecați la PSD le încetează mandatele, primarilor PSD plecați la PNL nu li se aplică

demisie

Social-democraţii prahoveni îl acuză pe prefectul Cristian Ionescu de discriminare, după ce acesta a emis ordine privind încetarea mandatelor înainte de termen în cazul unor primari care au plecat la alte partide decât cele din partea cărora au fost aleşi.

"Cu mai puţin de trei săptămâni înaintea alegerilor locale, Guvernul Orban loveşte în primarii în funcţie incomozi care au ales să candideze la scrutinul din 27 septembrie din partea Partidului Social Democrat sau din partea alianţei electorale formate din PSD şi PPU-SL. La Prahova, prin semnătura prefectului Cristian Ionescu, pe care Ludovic Orban l-a trimis în judeţul nostru ca reprezentant al Guvernului PNL, patru actuali edili prahoveni, dintre care doi sunt candidaţi ai PSD şi doi ai alianţei electorale PSD-PPU (SL), au primit ordine de încetare a mandatelor înainte de expirarea termenului legal al acestora. Vorbim despre adevăraţi oameni de administraţie: primarul oraşului Băicoi - Marius Constantin, primarul oraşului Mizil - Silviu Negraru, primarul comunei Bărcăneşti - Valeriu Lupu şi primarul comunei Podenii Noi - Mihai Alionte. Sunt edili care au muncit pentru comunităţile din care fac parte şi iubiţi de localnici, ceea ce îi face adversari de temut pentru candidaţii liberali", se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de PSD Prahova.

Potrivit sursei citate, prin acest demers se transferă "haosul" de la nivelul Guvernului către respectivele localităţi.

"Ordine profund discriminatorii, având în vedere faptul că primarii care au trecut la PNL nu au primit până la acest moment decizii similare! Solicităm prefectului de Prahova, reprezentant al Guvernului Orban în judeţul nostru, fie să aplice unitar aceste decizii, fie să le revoce şi pe cele emise până în prezent! Dubla măsură şi influenţele politice nu au ce să caute în administraţie şi cu atât mai puţin în deciziile oficiale, domnilor liberali!", se menţionează în comunicat.

Citește și: SONDAJ CURS - Clasamentul partidelor la alegerile locale

În replică, Prefectura Prahova arată că au fost emise doar trei ordine care vizează încetarea mandatelor unor primari, iar activitatea primăriilor respective nu este blocată.

"Până în prezent, în Prahova, în perioada 25 august 2020 -09.09.2020, au fost emise trei Ordine de prefect privind constatarea încetării, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului pentru primarii din UAT-urile Băicoi, Mizil şi Bărcăneşti. Decizia a fost luată ca urmare a înscrierii celor trei edili în alte partide faţă de cele pentru care au candidat şi au fost votaţi la alegerile locale din 2016. Ordinele au fost emise în baza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, coroborate cu prevederile Legii nr.14/2003 - Legea partidelor politice, republicată. În analiză sunt şi alte situaţii similar, urmând ca opinia publică să fie informată de Instituţia Prefectului în momentul în care vor fi emise noi ordine. Activitatea administrativă nu este blocată în unităţile administrativ teritoriale (UAT) unde sunt emise astfel de Ordine, ci, potrivit legislaţiei în vigoare, în situaţia în care mandatul primarului ales la alegerile locale din anul 2016 a încetat înainte de termen, atribuţiile acestuia sunt preluate de către viceprimarul ales, care devine viceprimar cu atribuţii de primar", precizează Prefectura într-o informare.

Prefectura Prahova a anunţat, marţi, că, în perioada 25 august - 8 septembrie, prin ordin al prefectului, au încetat de drept, înainte de expirarea duratei normale, mandatele a doi consilieri judeţeni şi a 14 consilieri locali din următoarele unităţi administrativ teritoriale (UAT): Albeşti Paleologu (3), Măgurele (3), Scorţeni (2), Iordăcheanu (4) şi Poseşti (2).

De asemenea, o decizie similară a fost luată şi în cazul primarilor din Băicoi, Mizil şi Bărcăneşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.