Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Social-democraţii din Danemarca au atacat imigraţia non-occidentală

danemarca

Principala formaţiune politică din Danemarca, Partidul Social-Democrat, aflată în opoziţie faţă de guvernul de centru-dreapta, a prezentat luni un proiect de reformă destinat să oprească sosirea străinilor "non-occidentali" printr-o serie de măsuri respinse însă de celelalte partide de stânga, relatează AFP. "Vrem să plafonăm numărul de străini non-occidentali primiţi în Danemarca într-un an", a explicat într-un gros dosar publicat pe internet şefa "Socialdemokratiet", Mette Frederiksen, conform Agerpres.

"Vrem să reformăm sistemul nostru de azil printre altele prin înfiinţarea de centre de primire în afara Europei. În viitor, refugiaţii nu vor mai putea obţine azil în Danemarca decât în limitele cotelor stabilite de ONU", a adăugat ea.

Solicitanţii de azil care se prezintă "în mod spontan" în Danemarca vor fi trimişi la un centru de primire într-o ţară din afara Europei, de exemplu în Africa de Nord, în timpul examinării cazului lor.

În cazul acceptării dosarului de către serviciile de imigraţie daneze, solicitanţii nu vor fi autorizaţi să meargă în ţara scandinavă, dar vor rămâne în ţara de tranzit unde cererea a fost procesată, plasaţi sub protecţia UNHCR ( Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi), dar pe cheltuiala Danemarcei.

După ce a primit aproximativ 30.000 de persoane în timpul crizei migratorii în perioada 2015-2017, Danemarca şi-a închis graniţele terestre cu Germania şi a înăsprit condiţiile de primire, reducând drastic numărul de solicitanţi de azil la 3.500 anul trecut.

Cu toate acestea, ţara de 5,7 milioane de locuitori nu mai are mijloacele necesare pentru a integra străinii pe teritoriul său, a declarat Mette Frederiksen.

"Populaţia Danemarcei s-a schimbat rapid într-un timp scurt. În 1980, 1% din populaţia daneză nu era de origine occidentală. Astăzi este de 8%", a subliniat ea.

Două formaţiuni de opoziţie de stânga au respins acest text, prezentat la puţin mai mult de un an până la următoarele alegeri legislative.

În opinia formaţiunii Lista Unităţii (extrema-stângă), Danemarca nu va rezolva problema integrării prin "aruncarea responsabilităţii (sale) asupra Africii de Nord". "Irealist", a comentat la rândul său partidul De Radikale (social-liberal).

Deţinătoare a unei diplome de studii africane, fost ministru al forţei de muncă şi justiţiei, dna Frederiksen face parte dintre cei 48 de social-democraţi în parlamentul unicameral al Danemarcei, care are 179 de deputaţi.

Al doilea partid din "Folketing" (parlamentul danez), Partidul Popular Danez, antiimigraţie (PPD, 38 de deputaţi), nu face parte din guvernul de centru-dreapta al lui Lars Lokke Rasmussen, dar are o influenţă considerabilă asupra politicii migratorii, în schimbul voturilor sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.