Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Social-democraţii, ecologiştii şi liberalii din Germania încep prima rundă de discuţii în vederea formării unei coaliţii guvernamentale

finanzaonline.com
germania alegeri

Partidul Social-Democrat (SPD), care a obţinut cel mai mare scor în alegerile parlamentare desfăşurate în Germania pe 26 septembrie, a început joi prima rundă de tratative oficiale cu Verzii şi Partidul Liber-Democrat (FDP) în vederea formării unei coaliţii guvernamentale, transmite DPA.

Scrutinul legislativ federal din 26 septembrie a fost câştigat de Partidul Social-Democrat (SPD), cu 25,7% din voturi, urmat la mică distanţă de blocul conservator CDU-CSU (format din Uniunea Creştin-Democrată şi Uniunea Creştin-Socială), cu 24,1% din sufragii. În parlamentul federal au mai intrat Verzii (14,8% din voturi), FDP (11,5% din voturi) şi Alternativa pentru Germania (AfD, extrema-dreaptă), care a obţinut 10,3% din sufragii.

Dacă vor avea succes, discuţiile purtate în spatele uşilor închise vor conduce la prima coaliţie formată vreodată la nivel naţional de SPD, Verzi şi FDP (liberal). Ultima dată când Germania a fost condusă de o coaliţie tripartită a fost în anii '50 ai secolului trecut.

Înaintea rundei de tratative de joi, co-liderul SPD Norbert Walter-Borjans s-a declarat optimist în legătură cu rezultatul negocierilor cu ecologiştii şi liberalii.

În urma discuţiilor exploratorii după scrutinul parlamentar din 26 septembrie, Verzii şi FDP şi-au declarat miercuri disponibilitatea de a începe tratative oficiale cu social-democraţii. Cele două partide mai mici nu au exclus opţiunea unei coaliţii cu blocul conservator CDU-CSU, al cancelarului la final de mandat Angela Merkel. Aflată într-o vizită la Roma, Merkel a afirmat că se aşteaptă ca formarea noului guvern să dureze mai puţin decât în urmă cu patru ani, când procesul a luat peste cinci luni.

Însă liderul FDP Christian Lindner a exclus orice ''negocieri paralele'' ale partidului său cu social-democraţii şi conservatorii.

Într-o intervenţie la postul naţional de radio înaintea discuţiilor oficiale de joi, co-lidera Verzilor Annalena Baerbock s-a referit la provocările întâmpinate în prezent de Germania, evidenţiind încălzirea globală, subiect asupra căruia Verzii şi liberalii au poziţii divergente. Totuşi, şi Baerbock a accentuat că o coaliţie SPD-Verzi-FDP ar conduce la ''o nouă dinamică pentru a crea o revitalizare socio-politică''.

De partea sa, secretarul general al FDP Volker Wissing a opinat că, în cazul în care tratativele cu social-democraţii vor eşua, liberalii rămân deschişi pentru o eventuală coaliţie cu blocul CDU-CSU ca cel mai mare partener de coaliţie, potivit Agerpres.ro.

FDP este mai apropiat politic de CDU-CSU, dar a convenit cu Verzii să încerce întâi formarea unei coaliţii guvernamentale tripartite în jurul SPD.

În ceea ce-l priveşte, liderul CDU Armin Laschet pare să fi abandonat planurile de a deveni cancelar. ''Dacă merge mai bine cu alţi oameni, atunci cu bucurie'' renunţ, le-a declarat el unor parlamentari conservatori, referindu-se la negocierile cu alte partide pentru formarea unei coaliţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.