Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Socialiștii moldoveni critică dur decizia Curții Constituționale de a da undă verde referendumului național pentru aderarea la UE

PSRM
PSRM

Partidul Socialiștilor critică decizia Curții Constituționale (CC) de a da aviz pozitiv pentru organizarea referendumului. Potrivit PSRM, „desfășurarea acestuia afectează suveranitatea Republicii Moldova”.

„Partidul Socialiștilor își exprimă nedumerirea față de decizia Curții Constituționale, care a aprobat desfășurarea așa-numitului „referendum privind Integrarea Europeană” concomitent cu alegerile prezidențiale, relatează stiripesurse.md

Curtea Constituțională și-a depășit în mod repetat atribuțiile și a ignorat toate argumentele juriștilor privind organizarea nejustificată a unui referendum care afectează suveranitatea Republicii Moldova, precum și desfășurarea acestuia concomitent cu alegerile Președintelui țării.

Partidul Socialiștilor insistă pe ideea privind inadmisibilitatea încălcării Constituției cu privire la impunerea unei ideologii general obligatorii. PSRM consideră inviolabile principiile constituționale cu privire la independența, suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova, iar transferul total sau parțial al acestora unor organe supranaționale – inacceptabil.

PSRM face apel către toate forțele patriotice ale țării să se consolideze pentru a elabora o strategie unică față de referendumul anti–legal, care urmărește un singur scop – de a o ajuta pe Maia Sandu să se mențină la putere”, menționează PSRM într-un comunicat de presă.

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie, după ce Înalta Curte a decis că organizarea plebiscitului este constituțională. Cu această ocazie, președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj.

Curtea Constituțională a avizat pozitiv propunerea de inițiere a referendumului republican constituțional și includerea obiectivului de integrare europeană a Moldovei în Legea Supremă.

Fracțiunea PAS a început procedura oficială de inițierea a referendumului republican de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Un grup de deputați ai formațiunii au depus, pe 9 aprilie, proiectul la Curtea Constituțională pentru a cere avizul.

La 28 decembrie 2023, deputații PAS au votat amendamentul colegei lor de partid Veronica Roșca, potrivit căruia, referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale.

Proiectul de lege care vizează modificări la Codul electoral și Legea privind partidele politice a fost aprobat, în a doua lectură, de 58 de deputați.

Cu o zi mai devreme, președinta Maia Sandu a venit cu precizări cum va putea fi organizat referendumul din toamnă în Transnistria, privind integrarea europeană. „Pe teritoriul regiunii transnistrene nu se pot deschide secții de vot, pentru că acesta nu este controlat de organele constituționale. Dar cetățenii Republicii Moldova de pe malul stâng al Nistrului pot veni să voteze în secțiile de pe malul drept”, a declarat șefa statului.

Șefa statului Maia Sandu a venit cu un mesaj la trei ani de la învestirea sa în funcția de președintă a Republici Moldova. „Mai avem pași importanți de făcut și mă angajez să continui, dacă îmi veți oferi încrederea pentru un nou mandat în 2024. Solicit Parlamentului să inițieze organizarea unui referendum la toamna viitoare, la care vocea cetățenilor să fie hotărâtoare”, a scris aceasta pe rețele.

Curtea Constituțională a respins sesizarea nr. 17a/2024 privind controlul constituționalității unor prevederi din articolul 184 alin. (2) din Codul electoral (organizarea referendumului republican și a alegerilor parlamentare sau prezidențiale la aceeași dată), depusă de către deputații BCS Vladimir Voronin, Vlad Batrîncea și Diana Caraman. Decizia CC a fost luată pe 21 martie 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.