Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Societatea civilă representată în Consiliul Economic și Social protestează față de decizia Guvernului și anunță o posibilă acțiune în Justiție

CES
CES Consiliul Economic si Social

Membrii societății civile din componența Consiliului Economic și Social (CES) anunță că i-au în calcul contestarea în justiție a deciziei premierului Viorica Dancilă de a resturctura componența CES:

”Societatea civilă din CES, mazilită de premier la inițiativa ministrului Lia Olguța Vasilescu

Organizațiile care au reprezentat societatea civilă în Consiliul Economic și Social solicită anularea măsurii prin care 13 din 15 membri au fost revocați de premierul Viorica Dăncilă. Acest act constituie o ingerință nepermisă și nelegală în activitatea unei instituții autonome conform Constituției.

Revocarea și înlocuirea aproape completă a organizațiilor reprezentate în CES a fost făcută fără nicio notificare prealabilă, fără un proces de selecție și fără ca CES sau membrii săi să fi fost notificați în vreun fel, la inițiativa ministrului Lia Olguța Vasilescu. Aceasta a arătat astfel un dispreț profund pentru procesul de dialog social și fată de întregul sector neguvernamental, atitudine nedemnă de poziția sa de ministru al muncii. Reprezentanții societății civile sunt desemnați prin decizie a Prim-ministrului conform legii, în urma unui proces de selecție coordonat de Ministerul Muncii. Mandatul acestora este de 4 ani și instituția este autonomă conform Constituției Românie.

Organizațiile semnatare atrag atenția că revocarea vine ca urmare a faptului că CES nu a mai avizat începând cu acest an proiecte de legi, ordonanțe și hotărâri de Guvern care nu respectau procedura legală de avizare, consultare și fundamentare, precum și ca urmare a avizării negative a mai multor proiecte majore ale ministrului Lia Olguța Vasilescu. Practic, ministrul muncii a eliminat, în mod autoritar, reprezentanții societății civile din CES pentru că aceștia și-au exercitat cu bună credință mandatele și au criticat constructiv propunerile guvernamentale.

Având în vedere faptul că membrii vizați de revocare erau abia la jumătatea mandatelor, iar organismul este autonom conform Constituției, aceștia vor analiza și mijloacele legale de contestare a deciziei.

Radu Nicosevici, Asociația Academia de Advocacy
Daniela Vișoianu, Asociația C4C Communication for Community
Dana Cavaleru, Asociația HR Management Club (HR Club)
Ana Păun, Asociația InfoCons
Florian Sălăjeanu, Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială - ASSOC
Mircea Ciocan, Federația Asociațiilor Apicole din România - ROMAPIS
Mihai Dragoș, Federația Consiliul Tineretului din România - CTR
Gheorghe Chioaru, Federația Națională „Omenia” a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România
Bogdan Simion, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil - FONPC
Loredana Urzică, Federația Uniunea Studenților din România - USR
Gelu Duminică, Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună
Ion Anghel, Uniunea Profesiilor Liberale din România - UPLR
Sevastița Grigorescu, Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești - UCECOM”, se spune în comunicatul postat de sociologul Gelu Duminică pe pagina sa de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.