Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Societatea Română de ATI, ghid detaliat pentru gestionarea cazurilor de coronavirus: Transmitere, simptome, tratament, complicaţii/ DOCUMENT

NBC News
coronavirus

Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă a realizat un ghid de managament al infecţiilor cu coronavirus, destinat medicilor. Documentul prezintă numeroase detalii despre transmiterea virusului, despre tratamentul bolnavilor de COVID-19 şi complicaţiile apărute în special la persoanele care au şi alte afecţiuni.

Ghidul este realizat de Prof.dr. Șerban Bubenek (Președinte SRATI), Prof.dr. Dorel Săndesc (Comisia ATI a MS), Prof.Dr. Daniela Filipescu, Prof.dr. Dana Tomescu, Prof. Ioana Grințescu, Conf.Dr. Dan Corneci, Conf.dr. Gabriela Droc, Conf.dr. Liliana Mirea, Șef.L. Dr. Mihai.Popescu, As.Univ.Dr. Liana Văleanu.

Vezi AICI ghidul integral! (.pdf)

Extrase din document:

Evoluția naturală a bolii & Carateristici generale:

Vârsta medie 55,5 ani (68% bărbați), Comorbidităti (51%), Admiși in TI (23%)

Evoluția naturala a bolii severe (bazată pe analiza a multiple studii de către Arnold Forest):

● Dispnea ~ 6 zile post expunere

● Admisie in spital dupa aprox 8 zile post expunere

● Admisie in TI ~10 zile post expunere.Aceste perioade pot varia (unii pacienți pot fi stabili pentru câteva zile dupa admisie, pentru ca apoi starea lor să se derioreze rapid)

Transmiterea prin contact

Acest mod de transmitere este probabil subestimat, deși poate fi foarte important deoarece:

- Un pacient cu COVID-19 poate tuși, eliberând în mediul înconjurător picături mari care conțin virusul. Picăturile se așează pe suprafețe, creând un biofilm care adăpostește virusul. Virusul poate exista de asemenea și în secrețiile nazale, care pot fi de asemenea transmise în mediul înconjurător.

- Virusul persistă pe suprafețele din mediul înconjurător. Coronavirusurile umane supraviețuiesc pe suprafețe până la o săptămână (Kampf et al 2020). Nu se știe care este perioada de timp în care COVID-10 poate supraviețui în aceste condiții, dar este posibil ca aceasta să fie mai lungă de o săptămână (unele Coronavirusuri animale pot supraviețui timp de mai multe săptămâni).

- Altă persoană atinge suprafața contaminată în orele sau zilele următoare, transferând astfel virusul de pe suprafață pe mâini.

- Când mâinile ating o mucoasă (ochi, nas, gură), infecția poate fi transmisă.

- Orice efort făcut pentru a limita transmiterea COVID-19 trebuie să includa blocarea transmiterii de contact.

Precauții generale de contact (PGC): (halat și 2 perechi de mănuși impermeabile), adică peste uniformă (de unică folosință, bluză+pantalon) se va îmbrăca un halat chirurgical impermeabil de unică folosință și peste acesta eventual un șorț de palstic de unică folosință, bonetă, botoși.

Vasta majoritate a pacienţilor infectaţi cu coronavirus se vor recupera spontan, fără a necesita atenţie medical (probabil > 80% dintre pacienţi).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.