Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sociolog, despre reticența românilor la vaccinare: 'Ne-am hăhăit la ce a spus doamna Șoșoacă, doamna Olivia Steer'

Inquam Photos / Octav Ganea
vaccinare

Sociologul Gelu Duminică a declarat la Digi24 că o parte din vină pentru procentul mare al românilor care nu se vaccinează îl reprezintă faptul că anti-vacciniștii au „exploatat mai bine” situația, în timp ce restul românilor s-au „hăhăit” în loc să-i combată:

„Comportamentele sunt învățate. Devii solidar dacă ești învățat de mic. Devii empatic dacă ești învățat. Lovești, dacă ești învățat să lovești. Nu am fost învățați că binele meu depinde de binele celuilalt. Noi am fost învățați că maieul e mai aproape decât cămașa, că eu sunt mai important decât ceilalți, că mai bine să plângă mă-sa, și uite că nu suntem solidari. În momente de criză vedem diferențele astea cât de mult de ajută sau nu. În alte state 20% au fost mai egoiști, la noi 70%.

Cea mai mare formă a discriminării este indiferența. Când tu treci pe lângă o nedreptate și nu te bagi. Zici: „nu e treaba mea”. La tot ceea ce se întâmplă în domeniul social, inclusiv în acestă campanie de vaccinare, mulți dintre noi am fost indiferenți. Ne-am hăhăit la ce a spus doamna Șoșoacă, doamna Olivia Steer. În momentul în care dreptul la liberă exprimare generează 41.000 de morți trebuie să ne asumăm. Sigur că acest drept trebuie protejat. Sigur că are dreptul să spună asta. Dar când fac o știre trebuie să spun că este o dudă de doi lei ce spune. Dar noi ne-am hăhăit.

Singura campanie de vaccinare pe care noi am avut-o, noi am aflat că e bine să te vaccinezi să mergi la Untold.

Anti-vacciniștii au exploatat mai bine. Au spus: „o să mori dacă te vaccinezi”, „o să fii steril pe trei generații”. La început se zicea cam așa „știți câți oameni s-au plătit să spună că au murit de Covid”, lucrul ala s-a extins în masă și nu a fost combătut serios. Ideea nu a dispărut. Ea a rămas în subconștient.

Când celălalt a venit și a spus „hai să te vaccinezi”, el nu a aflat de ce trebuie să mă vaccinez. I-au spus că se poate strânge în brațe cu cei dragi, „păi eu pot să mă strâng și acum”. Nimeni nu a încercat să combată fake-urile. Aveau de ales între o moarte relativ sigură dacă își fac vaccinul, că asta li s-a spus, și varianta doi să mă duc să văd Untoldul.

Loteria vaccinării mi se pare o tâmpenie fără margini. Chiar credeți că omul care se teme de moarte, pentru că el de asta nu se vaccinează, sau că vine Bill Gates peste creierii lui, credeți că se va vaccina pentru 100 de lei? Arunci banii pe fereastră”, a afirmat sociologul.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.