Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sociologul Gelu Duminică anunță: USR E MARELE PERDANT al acestor alegeri

Inquam Photos / Octav Ganea
alegeri vot

Sociologul Gelu Duminică a declarat luni, pentru AGERPRES, că după alegerile parlamentare s-a creat o situaţie "foarte complicată", iar PNL, USR şi UDMR sunt "condamnate" să intre la guvernare.

"Ce m-am temut, iată că s-a întâmplat, AUR, atenţie la AUR! Uite că s-a întâmplat. Ce n-am prevăzut e că PSD va fi câştigător, am crezut că PNL va fi, totuşi, în faţă. Marele pierzător - USR. Orice ar spune. Sper măcar să nu se îmbete cu apă rece şi să vadă că, dintr-un partid cu potenţial de 20 şi, au ajuns la un partid chinuit la 15% la o prezenţă minimă. Ce e clar e că Pro România nu intră, PMP fiind acolo, la limită", a afirmat Duminică, conform Agerpres.

În opinia sa, situaţia este "foarte complicată", iar "viitorul nu arată deloc bine", varianta pe care o întrevede fiind un Guvern de centru-dreapta.

"Guvern de centru-dreapta. UDMR cu siguranţă ajută, adică, atunci când e AUR în Parlament, dacă nu ajută sunt inconştienţi. Însă discuţiile între USR, PNL, PMP, UDMR au existat dinainte, nu-i o noutate, dar parcă se bazau pe o chestie mai solidă", a susţinut sociologul.

El a afirmat că este "destul de pesimist" în ceea ce priveşte stabilitatea politică pe care România o va avea după alegeri şi în următorii ani, mai ales având în vedere măsurile "nu tocmai populare" pe care viitorul Guvern ar trebui să le ia.

"Cred că se vor gândi foarte bine dacă doresc să deconteze sau nu, însă pe de cealaltă parte formaţiunile astea trei cel puţin sunt 'condamnate' să intre la guvernare. Opoziţia antisistem va fi AUR. USR - gata, s-a terminat cu partidul antisistem. Devin un partid tradiţional şi trebuie să înţeleagă foarte bine că au nevoie de doctrină şi de unitate internă. Haosul ăsta din interiorul lor nu i-a ajutat deloc, pentru că principalul duşman al USR a fost USR. Ei n-au avut nevoie de nimeni să le dea la gioale, plus că strategia lor electorală prin care principala ţintă a fost PNL a fost dezastruoasă şi pentru ei şi pentru ceilalţi", a explicat Gelu Duminică.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte AUR "sunt două variante". "Varianta 1 este că vor avea soarta PP-DD. Mă îndoiesc, pentru că forţele care sprijină această formaţiune sunt mult mai deştepte decât ceea ce Dan Diaconescu putea să înţeleagă. Să nu credeţi că partidul ăsta a apărut de nicăieri. El e construit de ceva vreme ca susţinere. Momentul zero a fost referendumul pentru familie, momentul în care înţelegerile între cei care au susţinut, care susţin şi în momentul de faţă AUR şi partidele tradiţionale nu au fost respectate. Şi atunci oamenii au zis 'Bine, lasă că facem noi singuri de capul nostru!'. Ceea ce s-a şi întâmplat şi s-a pus împreună ceea ce pentru România nu a adus niciodată ceva bun: ultraortodoxia, ultrareligiozitate, naţionalismul creştin acesta, extremism, patriotardismul că nu pot să-i spun patriotismul. Şi, cu reţelele, mai degrabă să spun 'cuiburile', pe care ăştia le aveau au realizat ce au realizat", a declarat sociologul.

El a adăugat că, în ciuda surprinderii generale pentru votul dat AUR de diaspora, care a ieşit pe locul al doilea, el nu este deloc mirat.

"Eu nu sunt surprins în momentul de faţă, pentru simplul motiv că aceia care susţin AUR sunt extrem de bine ancoraţi în diaspora. Luaţi doar un singur element, Biserica. Bisericile, care sunt foarte prezente în diaspora, foarte prezente, de data asta au coalizat. Ei au câştigat şi pe această participare slabă, pentru că, dacă aveam cum am avut la locale, nu mai zic la europarlamentare, nu intra (AUR în Parlament - n.r.). Dar, statul acasă, neparticiparea la vot a fost, de fapt, participare. Aşa e întotdeauna în democraţie. Neparticiparea înseamnă împuternicirea votului celor care vin la vot sau dublarea lui, cel puţin. Viitor de AUR ţara nu are, din punctul meu de vedere. Sper ca semnalul dat de această configuraţie să fie bine perceput de partidele tradiţionale", a precizat Duminică.

Sociologul a remarcat că, în prezent, mai există un singur partid de stânga - PSD. "Stânga este în România PSD. Clar. Nu mai există altcineva. La revedere. Şi avem o claritate în zona de decizie politică. Stânga este PSD, dreapta este PNL. USR momentan nu ştim unde este. Centru modern nu înseamnă nimic şi sper ca oamenii să înţeleagă. Deci e nevoie de poziţionare doctrinară. Avem, după aceea, conservatorii, AUR, filon pe care România l-a avut dintotdeauna, din secolul al XIX-lea şi până în momentul de faţă. Şi, în fine, avem minoritatea maghiară, etnică. Şi, uite, marele câştigător, din punctul meu de vedere, din toată povestea asta nu este UDMR, nu este AUR, ci este grupul minorităţilor naţionale", a încheiat Gelu Duminică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.