Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sociologul Vasile Dâncu explică cum s-a impus Dan Barna în fața Vioricăi Dăncilă

dancu-gandul

Sociologul Vasile Dâncu susține că datele IRES arată faptul că urbanul mare nu s-a mobilizat la fel de tare ca la alegerile europarlamentare, de aceea Dan Barna a înregistrat o scădere. De asemenea, Dâncu a precizat că votul pentru Viorica Dăncilă a mers aproape la fel toată ziua și de aceea a acumulat procente însemnate.

Citește și: Au înviat baronii PSD: Viorica Dăncilă a defilat în fiefurile roșii. Detaliul care echilibrează turul II

„Este o diferență între votul urban și votul rural ,dar este o diferență normală, pentru că, în ultimii 30 de ani, urbanul a depășit ca pondere ruralul.

Deci avem aproape 60% în zona urbană și 40% în zona rurală, 40 și un pic. Dacă punem și peri-urbanul, adică un urban mai mic , apropiat de urbanul mare, atunci este oarecum proporția din populație. Există mai multă populație urbană în România ân acest moment.

La un moment dat, dimineața, modul cum s-au mobilizat votanții din rural a fost mai slab decât cel din urban. Raportat la numărul de populație care este în această zonă. Dar pe parcurs, și rata de prezență în rural a început să crească și a fost aproape de cea din urban, deci e normală această diferență.

În ultimele trei alegeri, urbanul mare a avut mize electorale, partide care s-au născut, cum e USR, cum e partidul domnului Cioloș, chiar și partide mai mici, DEMOS, și alte partide mai mici de stânga, care au mărit cumva proporția celor care merg în urbanul mare. Deci cumva avem niste partide care sunt aproape eminamente urbane, cum e partidul domnului Barna.

Nu e mobilizare asa cum a fost la referendum în urbanul mare și voturi tinere mai multe. Mai mulți tineri au mers. De aceea a fost o progresie mai mare pentru partidul domnului Barna. Dar în general a fost o mobilizare bună, corectă și compatibilă cu mobilizarea de acum 5 ani, în 2014”, a afirmat fondatorul IRES, la Realitatea PLUS.

Prezența la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale 2019

Despre prezența la vot din primul tur, al prezidențialelor 2019, Vasile Dâncu a spus că „a existat o aritmicitate”, care s-a manifestat diferit în cazul Vioricăi Dăncilă și Dan Barna.

„Votul pentru Viorica Dăncilă a fost sensibil același pe tot parcursul zilei. Votul pentru Dan Barna a început mai bine înspre amiază, dar nu a crescut în ritmul în care s-a întâmplat la europarlamentare, de exemplu, pentru partidul său.

Față de europarlamentare, alegeri apropiate de acestea, înspre seară, este și ziua mai mică, este întuneric, s-a mers mai puțin în ultimele trei ore de vot, adică după ora 18:00. Altădată, la ora 21:00 erau cozi și-n orașele mici, uneori chiar și-n comune.

Am avut, de exemplu, în intervalul 19:00-20:00 doar 150.000 de voturi, spre 200.000, în ultima oră.

Între 17:00 și 18:00 au fost 800.000.

Vârful a fost în această perioadă. Dar în alte situații, când există o miză puternică , la turul II , de exemplu, avem un vârf care este undeva la ora 19:00. Fiind și ziua mai scurtă, am avut o prezență slabă seara”, a punctat sociologul Vasile Dâncu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.