Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soldaţi din forţele speciale americane, 'foarte curând' în Siria

SIRIA

Câteva zeci de soldaţi din forţele speciale americane, pe care administraţia Barack Obama a decis luna trecută să-i trimită în Siria, vor sosi 'foarte curând' pe teren, a indicat duminică un înalt responsabil american, citat de AFP. 

'Ei vor fi acolo foarte curând', a declarat - evitând să intre în detalii- Brett McGurk, trimisul special al preşedintelui american pentru coaliţia internaţională împotriva grupului Statul Islamic (SI). 

Rolul lor este de a organiza forţele locale care se bat împotriva SI în nordul Siriei, a amintit diplomatul în emisiunea 'Face the Nation' a CBS. 

Preşedintele Obama a aprobat la sfârşitul lunii octombrie desfăşurarea a peste 50 de soldaţi din forţele speciale în Siria, într-un rol necombatant de consilieri. 

Aceasta va fi prima desfăşurare oficială de forţe americane la sol în Siria, de la începerea efortului internaţional de război împotriva SI. 

Soldaţii americani vor asista o coaliţie arabo-kurdă conţinând în special principala miliţie kurdă siriană, YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului Kurd), grupuri arabe şi ale creştinilor siriaci. 

Aceste forţe locale kurde şi arabe au efectuat deja 'o operaţiune foarte reuşită' recucerind peste 1.000 km.p. din teritoriu în nordul Siriei şi 'ucigând aproape 300 de combatanţi din grupul Statul Islamic' , şi-a exprimat satisfacţia McGurk, adăugând că ele caută în special să 'izoleze' Raqa, fieful grupului SI în Siria. 

În general, scopul coaliţiei internaţionale conduse de SUA este 'de a sufoca, de a strangula centrul' grupului SI în Irak şi în Siria prin multiple ofensive coordonate la sol, a precizat diplomatul american. 

În afară de ofesniva spre Raqa, intenţia coaliţiei antiSI este de a tăia orice acces al grupului SI spre frontiera siriană, de a întrerupe axa între Raqa şi Mossoul (Irak) şi de a recuceri oraşul Ramadi în Irak, a mai indicat el.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.