Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SOLUȚIA prin care PSD îi poate da șah lui Klaus Iohannis: explicațiile lui Augustin Zegrean

portalsm.ro
sah

Președintele Klaus Iohannis a refuzat propunerea de premier avansată de PSD+ALDE, iar în acest moment ne aflăm într-un moment de blocaj politic major. Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, ne-a explicat că, în principiu, cu situația actuală nu se poate ajunge la judecata CCR.

”Noi nu avem, în acest moment, un decret semnat de președinte, iar la Curtea Constituțională nu se poate ajunge. Curtea Constituțională poate fi sesizată doar în cazul unui conflict între instituții ale statului, iar noi nu avem un astfel de conflict”, a explicat Augustin Zegrean, pentru STIRIPESURSE.RO.

Fostul președinte al Curții Constituționale ne-a explicat că această instituție are atribuții în cazul alegerilor parlamentare, doar în cazul alegerilor prezidențiale sau al referendumului.

Există un precedent în Parlament pentru o astfel de situație. În 2009, Klaus Iohannis a fost propus de PSD+PNL pentru funcția de prim-ministru, dar a fost refuzat de Traian Băsescu. Atunci, Parlamentul a adoptat o Hotărâre prin care arăta că majoritatea parlamentară este PSD+PNL+PUR, iar candidatul pentru funcția de prim-ministru este Klaus Iohannis. Respectiva Hotărâre nu a mai fost atacată la Curtea Constituțională, așa că judecătorii CCR nu au putut stabili jurisprudență într-o astfel de situație.

Augustin Zegrean admite faptul că, în cazul unui scenariu asemănător, adică cu PSD+ALDE adoptând o Hotărâre în Parlament prin care să decidă că Sevil Shhaideh este propunerea de prim-ministru și PSD+ALDE este alianța de guvernare, ei bine, în acest scenariu se poate ajunge la judecata Curții Constituționale.

”Se poate ajunge, în acest scenariu, bineînțeles. Dar noi trebuie să avem răbdare, să vedem cum vor evolua lucrurile. Ar fi destul de ciudat ca judecătorii Curții Constituționale să decidă cine este prim-ministru”, ne-a mai precizat Zegrean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.