Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soluţia cu două state este o iluzie, afirmă rivalul lui Netanyahu la şefia Likud

BAABEL
Leul simbol ierusalim

Deputatul israelian Gideon Saar, singurul rival al premierului interimar Benjamin Netanyahu în cursa pentru conducerea partidului Likud (dreapta), a calificat drept o "iluzie" soluţia celor două state susţinută în general de comunitatea internaţională pentru conflictul israeliano-palestinian, relatează luni cotidianul The Times of Israel citat de dpa.

Într-un mesaj video publicat luni pe Twitter, fostul ministru al educaţiei face totodată apel la Netanyahu să participe la o dezbatere televizată în compania sa.

"Domnule prim-ministru, alegerile primare (din cadrul Likud) nu sunt despre noi, candidaţii. Alegerile sunt întotdeauna despre oamenii pe care îi slujim. Haideţi să ne întâlnim", îl îndeamnă Saar pe Netanyahu, enumerând între subiectele de discuţie probleme sociale "dificile", birocraţia, securitatea naţională şi sistemul de drept.

"Vă aştept, dle premier, oricând şi oriunde veţi decide dvs", adaugă Saar (53 de ani), care urma să-şi lanseze oficial campania pentru primare luni seara în oraşul Or Yehuda, la est de Tel Aviv.

Cu puţin înaintea lansării, deputatul israelian a declarat în cadrul unei conferinţe la Ierusalim că, deşi "peste tot în lume se afirmă că soluţia cu două state rămâne calea spre un acord de pace (în conflictul israeliano-palestinian), "trebuie să vă spun (că) două state constituie o iluzie".

"Între fluviul Iordan şi Marea Mediterană nu va mai exista încă un stat independent", a declarat Saar, propunând, ca alternativă, autonomia şi alianţe economice între Autoritatea Palestiniană, Israel şi Iordania.

Israelul a cucerit Cisiordania de la Iordania şi Fâşia Gaza de la Egipt în războiul din 1967 şi, deşi ulterior s-a retras din Fâşia Gaza, continuă să ocupe Cisiordania, pe care palestinienii o privesc ca viitorul lor stat cu capitala la Ierusalimul de est, menţionează dpa.

Alegerile interne din Likud sunt programate pentru 26 decembrie. Ulterior, la 2 martie 2020, Israelul va organiza la data de 2 martie cel de-al treilea scrutin legislativ în numai un an, după ce Knessetul (parlamentul) a votat autodizolvarea din cauza blocajului politic rezultat după alegerile din septembrie.

Benjamin Netanyahu, care este premier fără întrerupere din 2009 şi liderul Likud de şi mai multă vreme, luptă în prezent pentru supravieţuirea sa politică, fiind confruntat cu acuzaţii de mită, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare penale distincte.

Deocamdată, doar patru din cei 32 de deputaţi ai Likud şi-au manifestat deschis susţinerea faţă de Gideon Saar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.