Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soluția dramatică pentru a găsi supraviețuitori îngropați sub dărâmături: momentele de tăcere

theatlantic.com
cutremur turcia

Tăcerea este soluția pentru a identifica cel mai slab sunet, care ar putea fi indiciul unui supraviețuitor îngropat sub ruinele cauzate de cutremurul recent din Turcia și Siria. Printre rămășițele unei clădiri prăbușite cu 14 etaje din orașul turc Adana, miercuri, la fiecare câteva minute, țipătul unui fluier a străpuns zgomotul. Echipele de salvare strigau să facă liniște și ascultau orice indiciu de voci din dărâmături. Sutele de oameni care priveau au tăcut, scrie Associated Press.

În timpul unui moment de săpături, voluntarul Bekir Bicer a descoperit o colivie de pasăre zdrobită, a spus el. Înăuntru se afla o pasăre albastră și galbenă, în viață după aproape 60 de ore.

"Am fost foarte fericit. Aproape că am plâns", a spus Bicer. "Cușca era spartă, dar pasărea era încă înăuntru".

Prietenii și familiile celor prinși în capcană stăteau lângă incendii, așteptând un miracol, chiar dacă fereastra de supraviețuire pentru cei prinși sub dărâmături se închidea.

Suat Yarkan, în vârstă de 50 de ani, a declarat că mătușa sa și cele două fiice ale ei locuiau într-un apartament de la etajul patru al clădirii. Ele ar fi fost acasă, dormind, când a avut loc cutremurul. El era disperat de speranța că ar putea fi salvate în viață.

"Uitați-vă la pasăre. Șaizeci de ore", a spus el. "Mă face să simt că poate Dumnezeu ne ajută... Trebuie să cred că îi vor recupera pe toți".

Momentele regulate de tăcere sunt esențiale pentru astfel de operațiuni, a declarat David Alexander, profesor de planificare și gestionare a situațiilor de urgență la University College London. "Elicopterele care zboară deasupra capului, făc un zgomot imens și, uneori, suflă și praf, în timp ce echipele încearcă cu disperare să asculte orice fel de zgomot care ar putea indica faptul că cineva este în viață și se mișcă sub dărâmături", a spus el.

Microfoane care să capteze zgomote slabe

Echipele de salvare sofisticate vor folosi microfoane pentru a capta zgomote slabe, în timp ce câini special antrenați și camere cu fibră optică captează căldura din interiorul mormanelor de moloz. Dar, având în vedere necesitatea de a se deplasa rapid și numărul limitat de echipe de salvare desfășurate într-o zonă imensă, strigătele de ajutor sunt esențiale.

"Dacă o persoană poate atrage atenția sub dărâmături, șansele sale de a fi salvată sunt de aproximativ trei ori mai mari decât dacă ar fi în comă, statistic vorbind", a declarat Alexander.

În timp ce soarele apunea miercuri pentru a treia oară asupra orașelor și localităților devastate din Turcia și Siria, eforturile de recuperare a supraviețuitorilor au devenit tot mai urgente, pe măsură ce lipsa de hrană și apă, frigul năprasnic și potențialele răniri au devenit și mai acute.

Șansele de a mai găsi supraviețuitori

Perspectivele de a găsi supraviețuitori la aproape trei zile de la cutremur sunt reduse, spun experții. "Primele 72 de ore sunt considerate a fi critice, deoarece starea persoanelor prinse în capcană și rănite se poate deteriora rapid și poate deveni fatală dacă nu sunt salvate și nu li se acordă asistență medicală la timp", a declarat Steven Godby, expert în riscuri naturale la Universitatea Nottingham Trent din Anglia.

Miercuri, în Adana, salvatorii de la o altă clădire prăbușită au întins un cearșaf alb peste o adâncitură din mormanul de moloz, ascunzând vederea a ceea ce au descoperit acolo. Mașinile de săpat s-au oprit, iar o targă a fost trasă în spatele cearșafului, în timp ce muncitorii priveau în tăcere.

Cutremurul devastator de săptămâna aceasta a lăsat un număr mare de clădiri din Adana, multe dintre ele moderne, aparent neatinse. Multe clădiri de apartamente înalte păreau în întregime nedeteriorate. Cu toate acestea, la marginea de nord a orașului, mai multe clădiri cu 14 etaje s-au prăbușit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.