Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Solutia ministrului Finantelor pentru problema francilor elvetieni: S-ar putea aplica de la 1 martie

valcov

Ministrul Finantelor Darius Valcov a prezentat miercuri in cadrul dezbaterilor din Comisia de Buget-Finante solutia sa pentru problema creditelor in franci elvetieni. El a mentionat ca nu se opune solutiei conversiei creditelor in valuta la lei, in conditiile in care bancile comerciale si BNR vor fi de acord cu aceasta masura.

Ministrul a precizat ca o soutie concreta la problema creditelor in franci elvetieni ar putea fi implementarea cu AMENDAMENTE a ELECTORATEI care inca nu a fost pusa in practica, in parte din cauza mediatizarii sale negative - ca o forma de pomana electorala a data celor care nu mai pot face fata creditelor. Implementarea electoratei ar putea fi facuta de la 1 martie.

"In scopul sprijinirii debitelor care inregistreaza dificultati temporare in rambursarea creditelor s-a adoptat OUG 46 in luna iunie 2014 (n.r. electorata). Pe langa imbunatatirea fluxurilor de rambursare a creditelor catre banci, aplicarea actului normativ mentionat are efecte favorabile si in gestionarea excedentului structural de lichiditate din sistemul bancar, contribuind, totodata, la consolidarea consumului intern, accelerarea cresterii economice, crearea de locuri de munca si sporirea veniturilor bugetare.

Prevederile actului normativ nu au fost implementate atat din cauza mediatizarii negative, cat si mecanismului relatv greoi stabilit pentru rescadentarea creditelor", a precizat Darius Valcov.

Ministrul de Finante a solicitat amendarea urgenta a electoratei - OUG . 46/2014 cu urmatoarele aspecte:

- simplificarea schemei de rescadentare a creditelor

- extinderea sferei de cuprindere in aceasta schema a debitelor persoanelor fizice, in sensul cresterii vanitului brut care asigura eligibilitatea participarii de 2.200 lei la 3.000 lei. Numarul posibililor beneficiari creste cu 200 de mii de persoane astfel.

- sprijinirea mai consistenta a debitelor prin cresterea deducerii speciale pentru credit de la 900 la 1.500 de lei lunar (echivalent cu maximum 240 de lei reducere a impozitului pe venit lunar)

- acordarea deducerii speciale din luna imediat urmatoare rescadentarii creditului

- intarirea protectiei debitelor - sa nu se inaspreasca termenii contractului de credit

- flexibilizarea mecanismului de rescadentare

Toate aceste mendamente ar avea un impact bugetar marginal superior fata de impactul electoratei in forma actuala. Ministrul a precizat ca aceasta ordonanta amendata ar putea fi aplicata chiar de la 1 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.