Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soluția șefului SRI împotriva propagandei, dezinformării, polarizării sociale: Solidaritatea activă a cetăţenilor cu propria comunitate naţională de informații

Construirea parteneriatelor strategice rămâne "piatra de temelie" a proiectului european, a subliniat, la o dezbatere de specialitate, directorul SRI, Eduard Hellvig, care a adăugat că, în opinia sa, în perioada următoare, este necesar să se încurajeze dezvoltarea unei cooperări mai consistente pe toate dimensiunile instituţionale, academice şi diplomatice.

Conform unui comunicat al SRI transmis miercuri, Hellvig a participat la o masă rotundă cu tema "Politica Europeană de Securitate", găzduită de Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul", la care a fost prezentă şi Yasmine Gouédard, director al Secretariatului Permanent al Colegiului de Informaţii în Europa.

Evenimentul este afiliat iniţiativei franceze "La Fabrique Défense", care îşi propune dezvoltarea unei culturi strategice comune a tineretului european.

Directorul SRI a vorbit despre nevoia de concentrare asupra politicii europene de securitate, dar şi despre rolul important al Colegiului de Informaţii în Europa în promovarea unei viziuni strategice comune, a excelenţei academice şi a unui mod anticipativ de abordare a ameninţărilor.

"Construirea parteneriatelor strategice rămâne piatra de temelie a proiectului european. Ameninţările de securitate cu care ne confruntăm la nivel colectiv în Europa, interesul comun de dezvoltare a unui cadru asertiv, responsabil şi corect de reacţie şi răspuns, bazat pe principii democratice, ne unesc în acest demers. De aceea, cred că este necesar ca, în perioada următoare, să încurajăm dezvoltarea unei cooperări mai consistente pe toate dimensiunile instituţionale, academice şi diplomatice de care dispunem", a afirmat Eduard Hellvig.

În cadrul discuţiilor, el a menţionat importanţa conştientizării de către toţi actorii instituţionali şi de către cetăţeni a ameninţărilor de tipul propagandei, dezinformării, polarizării sociale sau extremismului, care pot fi combătute doar prin solidaritatea activă a cetăţenilor în raport cu propria lor comunitate naţională de informaţii şi consolidarea eforturilor educaţionale.

"Sper că atât Colegiul, cât şi celelalte platforme cu obiective similare îşi vor extinde şi perfecţiona în continuare programele, astfel încât împreună să putem deveni mai puternici şi mai buni în abordarea ameninţărilor prin practici de securitate durabilă", a adăugat directorul SRI.

Ambasadorul Yasmine Gouédard a prezentat conceptul de cultură strategică comună şi rolul pe care Colegiul îl are în această construcţie prin trei piloni: programul academic, seminariile tematice şi activităţile de conştientizare a publicului.

"Suntem astăzi într-un moment foarte important. Realizăm că noi, ca europeni, suntem în egală măsură responsabili pentru securitatea europeană. În timp ce Europa s-a schimbat în ultimele decenii, lumea a evoluat: globalizarea şi creşterea interconectivităţii au transformat fenomenele regionale în fenomene globale. Ne confruntăm cu ameninţări cu care am mai avut de-a face de-a lungul anilor, dar care au rămas şi nu trebuie subestimate, precum terorismul, crima organizată, dar şi cu provocări noi, ca migraţia ilegală sau atacurile cibernetice", a afirmat Yasmine Gouédard.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.